”Jag tror Wellino är en blivande stjärna”

Foto: KANAL75
TRAV

Tolv stycken fyraåriga hingstar och valacker jagar segern i Kungapokalen.

Patrik Fernlund rankar och bedömer samtliga hästar.

1. Artistic Ås

Artistic Ås har gjort tre starter efter uppehåll. I comebacken så såg hästen helt skogstokig ut och Erik Adielsson hade svårt att hålla sin häst lugn när han ville rusa över de andra. Vinsten blev mycket enkel till slut men det berodde på att motståndet var av det sämre slaget .Gången efter var han okej från ledningen för att senast se dunderfin ut vid kvalvinsten. Erik Adielson valde bort honom för Wellino boko och jag tror han gjorde rätt. Artistic Ås tar ledningen och sedan är frågan om Johnny Takter kör där. Jag tror han svarar spets och då kan han rinna undan.

2. Wellino Boko

Wellino Boko har alltid haft ett gott rykte om sig men det har aldrig riktigt lossnat för honom. Detta är en ruggig häst som kommer bli en stjärna bara han håller sig fräsch. Jag kommer i håg när han vann Sören Nordins lopp på Solvalla i vintras. Då drog han fram flygmaskinen Skully Gully under slutvarvet och när man trodde Skully Gully skulle blåsa förbi Wellino så längde han bara på steget och försvann till överlägsen seger. Perfekt läge denna gång och jag tror Erik vinner loppet med Wellino Boko. Min favorit.

3. Adrian Chip

Peter ”Foppa” Forsbergs stjärna startar som trolig favorit. Och det med all rätt. Han har gjort det mesta rätt och i försöket så visade han härlig vilja då han krigade sig till seger. Robert Bergh är en mästare på att toppa hästar till stora finaler och jag tror att Adrian Chip kommer köras offensivt. Frågan är om han klarar av att vinna efter ett tungt lopp? Jag tvivlar.

4 Harpers Joker

Dan-Åke Olssons flygmaskin Harpers Joker vann hur lätt som helst i försöket och det var knappast tomt i mål. Han är ruskigt snabb från start men tar aldrig en längd på Artistic Ås. Blir det tempo på loppet och Torbjörn Jansson hittar lämpliga ryggar så kan han spurta ner de flesta över upploppet.

5 Lightning Flight

Spurtade ettrigt i försöket fram till ett fint andrapris. Känslan är att han är för kort i rocken här och får vara nöjd med en mindre peng.

6 Evidence Ås

Evidence Ås håller absolut toppform för dagen och 16/4 var han ruskigt bra då han plockade ner stallkompisen Artistic Ås. Detta är en häst med hög grundkapacitet och skulle han få rätt resa så blir han svår att stå emot. Per Lennartsson som kör tror jag passar bra på hästen. Inte helt borta ur segersnacket.

7. Dust All Over

Galopperade i ett tidigt skede senast och flög sedan fram över upploppet. En mycket bra prestation. Denna häst utvecklades enormt under vintern och i årets tre starter har han visat gryende form. Han är både speedig och stark, skulle gynnas av tempo. Svårt för honom att komma till härifrån men får han ett bra lopp dyker han upp där framme. Känns dock övermäktigt att vinna loppet.

8. He's a Gangster

Lutfi Kolgjinis bidrag i Kungapokalen heter He's a Gangster. I försöket så gick han bra efter strul och visade fin form. Det är en häst som trivs allra bäst när han är med där framme direkt. Är startsnabb men kan knappast ta sig förbi de invändiga. Här blir det att hoppas på turen och få med sig en slant hem.

9. Caesar Sånna

Tog ledningen i försöket och släppte sedan till Erik Adielsson och Wellino Boko. Sedan så hakade han på bra bakom denna och visade att formen sitter där. En häst som är jämn och säker och gör sällan ett dåligt lopp. Bra startrygg här och kan få en perfekt resa. Ingen vinstkandidat men kan ta en framskjuten placering.

10. Man On The Moon

Stefan Melanders Man On The Moon var en positiv överraskning i kvalet. Han spurtade piggt via open stretch och var inte alls långt efter vinnande Adrian Chip i mål. Jorma Kontio var mycket nöjd med hästen efteråt. En häst som är orutinerad och han känns aningen för svag här. Tempo skulle gynna. Smyger med och spurtar till slut.

11. Duplex

Duplex är en stark och rejäl travare som skulle vara kraftigt gynnad av tempo. Detta är en häst som blir bättre och bättre. Härifrån får han dock inrikta sig på en mindre peng.

12. Iveri L.B.

Satt i tredje invändigt senast och när luckan kom avslutade han bra! Nu står han med sämsta tänkbara läge och får vara överlycklig för en mindre peng.

FAKTA

Fernlunds rank

1. Wellino Boko

2. Adrian Chip

3. Artistic Ås

4. Dust All Over

5. Harpers Joker

6. Evidence Ås

7. Man On The Moon

8. Caesar Sånna

9. Duplex

10. Lightning Flight

11. He's a Gangster

12. Iveri L.B.