”Exploit Caf är dagens säkraste”

Så går det under Oslo Grand Prix

TRAV

Frankrike dominerar travsporten i Europa.

Nu har de sänt sina styrkor till Norge för att sopa rent under Oslo Grand Prix-dagen.

Vi har tagit reda på vilka som vinner.

Foto: KANAl75
Franske journalisten Fabrice Theil .

Det vimlar av franska hästar i söndagens V65-omgång på Bjerke. Vissa är helt okända för den skandinaviska spelarkåren. Den franske journalisten Fabrice Theil som jobbar för facktidningen Paris Turf var på plats i Oslo redan på lördagen. Vi passade naturligtvis på att klämma honom på all tänkbar information om de franska hästarna i hopp om att hitta några bra vinnare.

Första V65-avdelningen är ett försök till Champion Cup, Bjerkes motsvarighet till Lilla Elitloppet. Här startar två franska hästar, snygga ljusfuxan Lady d'Auvrecy som tjänat över elva miljoner kronor samt Miaou som kommer med två raka segrar.

– Lady d'Auvrecy har mycket klass, en Prix d'Ameriquehäst, men hon har blivit nio år och har väl inte kvar samma glöd som i yngre dagar. I senaste starten satt hon fastlåst länge, när luckan kom kunde hon emellertid inte växla tempo. Så här enkelt motstånd har hon inte mött på väldigt länge så jag tycker ändå man ska räkna med henne. Ett frågetecken är att kusken är orutinerad utanför Frankrike och att det kan bli svårt att hålla ledningen. Ett plus är om vädret är lika fint som idag eftersom hon alltid tävlar bäst då det är riktigt varmt i luften.

– Miaou var meritlös innan han köptes till sin nye tränare Jean Michel Baudion förra vintern. Sedan har han utvecklats enormt. Han är inte van vid samma hårda motstånd som Lady d'Auvrecy, men form slår klass och det känns hugget som stucket vilken av de två som är först i mål. Båda borde i alla fall ha bra chans att gå till final. Miaou är klart bäst då han kan tävla barfota runt om och kommer enligt hovslagaren att gå så redan i försöket.

Lika bra som Kito du Vivier

I det andra försöket till Champion Cup startar hela tre franska hästar och Fabrice Theil har sin favorit.

– King Prestige tror jag klart mest på. Han hade otur i sin senaste start och blev störd när han skulle attackera. Jag pratade med Jean Michel Bazire direkt efteråt och han menade att han skulle ha slagit Kito du Vivier och vunnit loppet annars. Hästen är i sitt livs form och måste ha god segerchans. Även han tävlar bäst utan skor och enligt vad jag hört kör man så redan i försöket.

– Neops Rivelliere skulle kunna vara en rysare. Kusken är ovan vid skandinaviska förutsättningar och det kan ställa till det lite, men hästen är helt på topp och kan dessutom öppna snabbt bakom bilen.

– Kundun har sin bästa tid bakom sig och räcker inte till.

I stayerloppet över tre varv startar Milord de Melleray, hästen som krossade motståndet i Harper Hanovers lopp under Elitloppshelgen förra året på nytt världsrekord över denna distans.

– Tränaren Thierry Duvaldestin tyckte det var oerhört stort när han vann inför 30 000 vrålande människor förra året och lät honom vila i vintras med sikte mot Elitloppshelgen i år igen. Hästen har blivit ett år äldre och håller väl inte riktigt samma nivå, men formen pekar i alla fall åt rätt håll. Det här är väl lite av en genomkörare inför Solvallaloppet, men motståndet är så mycket enklare att jag måste tro att han är med i tätstriden ändå.

Laddat mot denna helg

I stoloppet startar en annan bekanting från Bjerke och Solvalla förra året, Passion Gede. Hon fick emellertid inte samma utdelning ifjol och diskvalificerades som måltvåa i Fyraåringseliten för ston.

– Hon har också laddats för att vara på topp nu och tränaren Tony Le Beller är oerhört optimistisk inför det här loppet. Det brukar han i och för sig vara, men hästen har nog toppform. I Frankrike tycker vi innerspår är dåligt, men Tony menar att det är bästa tänkbara för hans häst och gör nog allt för att svara ledningen. Hon kan mycket väl vinna.

Dagens huvudlopp Oslo Grand Prix med 1 500 000 norska kronor till vinnaren representeras Frankrike av favoriten Exploit Caf samt regerande Elitloppsvinnaren L'Amiral Mauzun.

– Exploit Caf är dagens säkraste vinnare. Han är Frankrikes bästa häst och hade nog vunnit Prix d'Amerique om han inte blivit störd till galopp. I senaste starten imponerade han enormt. Det enda som kan tala emot är om man ser det här lite som en förberedelse inför Elitloppet. Därmed är det inte helt säkert att hästen tävlar barfota, det är då han är som allra bäst. Men jag tror inte man åker till Norge för att köra preparé och då ska han vara överlägsen.

– L'Amiral Mauzun såg vi inte som någon Elitloppsvinnare i Frankrike förra året, men det var en ny häst i loppen på Bjerke och Solvalla. Man såg det redan i värmningen då han nästan såg elektrisk ut. Skulle han värma upp på samma sätt imorgon kan det vara intressant, men annars har hästen inte visat någon form på länge så jag är tveksam, avslutar Fabrice Theil.

FAKTA

Fabrice Theils rankar de tre bästa franska vinstchanserna på Bjerke:

1.3 Exploit Caf (V65-6)

2.3 King Prestige (V65-2)

3.1 Passion Gede (V65-4)