”Hon är hemsk”

TRAV

I sex år har Malin Boman tagit hand om världens snabbaste häst Giant Diablo.

Stoet är en riktig diva som mer än gärna vill bestämma över sin skötare.

– Vi brukar reda ut det, innerst inne tycker hon om mig, säger hon.

Foto: kanal 75
Giant Diablo vill tillbaka till stallet efter loppet.

Giant Diablo och Malin Boman befinner sig just nu i USA för en ny tävlingssäsong. Varje dag är Malin Boman hos stjärnan och tar hand om henne.

– Det går jättebra. Jag brukar säga att hon är en av mina bästa kompisar, säger hon.

– När jag kommer på morgonen brukar hon få gå ut tre till fyra timmar. Sedan joggar jag henne före lunch när det lugnat ner sig nere på banan. Annars går det inte eftersom hon ska tävla med alla hästar. Hon är känd för det, säger Malin Boman.

Efter träningen blir det en lugnare eftermiddag för Giant Diablo.

– Jag brukar göra i ordning henne och ge henne massage. Sedan brukar jag gå ut med henne så hon får äta gräs, säger Malin Boman.

Ofta blir det en kamp om vem som ska bestämma.

– Hon vill alltid bestämma, men jag ger mig inte. Men jag tror att det är det här som gör att hon är en sådan bra tävlingshäst. Hon är en diva ut i fingerspetsarna. Hon vet exakt vad hon vill och hur hon ska göra för att få det, säger hon.

Giant Diablo kan uppfattas som tjurig och gillar helst tjejer.

– Jag tror det är för att det jämt är killar som kör henne i loppen och när det kommer en kille tror hon att de ska kräva något av henne.

Hon lägger gärna öronen bakåt och tvekar inte att hugga. De händer att de blir ovänner, men Malin Boman tror att hästen tycker om henne.

– Ju äldre hon har blivit har hon visat att hon tycker om mig. Annars skulle det inte fungera.

När stoet har vunnit ett lopp märks det väl. Hon blir stolt och mallig. Förlorar hon blir hon tjurig, lägger öronen bakåt och sparkar efter loppet.

– Hon är hemsk efter att hon tävlat och vill bara hem. Hon har blivit värre och värre och står på bakbenen om vi stannar kvar på banan efter loppet. Så det blir inte att vi byter kusk. I stället får tränaren gå till vinnarcirkeln.

Varför tror du att hon beter sig så?

– Hon vet väl att hon är klar och ska hem och ta en dusch

Vad gillar hon?

– Förutom att tävla gillar hon morötter och vara ute i hagen. Hon blir glad när jag kommer på morgonen och när hon får gå ut. Men hon gillar inte när vi ska gå in, hon vill alltid vara kvar ute.

Hur kommer det bli den dagen då hon slutar tävla?

– Då kommer jag blir jätteledsen eftersom vi måste separera, men jag tror att hon kommer bli jättebra som mamma. Hård, men rättvis, säger Malin.