Läge för oss idiottippare

TRAV

Solvalla värmer upp med V75 veckan före Elitloppet.

Men för oss spelare är det ingen joggingtur i mysbyxor.

Här krävs att man tränat hårt, stretchat och tagit på matchdräkten.

Svårare än så här blir inte V75.

Jag vet inte varför just den här omgången är så knepig. Kan det bero på att de bästa redan försökt kvala in till elitloppslördagens V75-finaler? Att det är ett jämnt mellanskikt som ryker ihop, där stjärnorna saknas?

En kul grej som Solvalla hittat på är att vinnarna i morgondagens V75-lopp får ett wild card till finalerna nästa vecka. Det bör sporra lite extra, även om det kan bli tufft med täta starter. Men alla hästägare vill ju vara med nästa helg. Om det sedan innebär att hästen har lite träningsvärk… äh, det värmer man bort, he he.

Mina spikar är tre till antalet och de är streckade på 16, 35 respektive 30 procent. Normalt sett kvalificerar de sig inte som singelstreck – men det gör egentligen ingen häst den här supersvåra omgången. Jag gillar i alla fall läget, när vi som gärna idiottippar har ett försprång gentemot ”favoritfrasse” och hans kompisar.

Corrado Abb är mitt första drag. Han startar i V75-2, från ett perfekt andraspår bakom bilen och jag måste erkänna att jag knappt lagt märke till honom, inte förrän jag började rota i lopparkivet. V75-kungen Kari Lähdekorpi tränar och även han är förvånad över femåringens senaste prestationer. Han säger att det är en vanlig häst som utvecklats enormt, vilket jag skriver under på.

Senast var Corrado Abb grymt bra när han tog ledningen i ett långlopp och höll undan för utvändige Sky Launcher över upploppet. Corrado utmanades hårt sista biten, men han blev bara längre och längre och vann till slut säkert efter 1.13 sista 1 000. Intrycket var det rätta, det kallas skalle och jag tror att han vinner igen.

Att spika Nightbreed i V75-4 och också lite av ett skott på volley från 20 meter – men ibland ramlar de som bekant in. Åke Lindblom har stallet i kanonform och Nightbreed är en hårding med bra läge. Han har två lopp i kroppen och min gissning är att formen inte kan bli så mycket bättre. Senast galopperade han i starten och gick sedan strålande ute i spåren sista 700, utan draghjälp. Han gynnas av att det är längre distans och kusken kör hur bra som helst. För fasen, det luktar vinst.

Lik sin pappa

Stefan ”Tarzan” Melander sitter bakom min tredje tokspik. Nu protesterar somliga och säger att ”Tarzan, han har väl inte vunnit lopp sen Hambletonian med Scarlet Knight 2001? Visst är det roligt att vara elak, men jag kan berätta att det har han visst, det är bara det att han inte kört så mycket de senaste åren. Jag inser att Melander inte är någon Björn Goop – men nu har han en snudd på överlägsen häst och ett bra läge bakom bilen.

Man on the Moon heter hästen, döpt efter vad Melander kallades av referenten när han vann Hambot med Scarlet. Man on the Moon är lik sin pappa, Scarlet Knight, och han är också samma typ som håller farten in i mål och stoppar dit skallen. Han är kort och gott en hårding. Senast var han sexa i Kungapokalen efter en smygare i kön. Han gick för fullt över mål och såg jättefin ut. Gången före gav han snackhästen Adrian Chip en match in på linjen.

Och jag hittar ingen Adrian Chip i startlistan.

Kör i tid, Tarzan, kör som du gjorde med Scarlet Knight. Då vinner du. Lätt!

Helgens tips:

1. 2 Corrado Abb (Solvalla, V75-2)

Har utvecklats enormt. Fräck chansspik.

2. 3 Nightbreed (Solvalla, V75-4)

Toppform, bra spår och löphuvud. Bra chans.

3. 3 Man on the Moon (Solvalla, V75-5) Hårding. Ner flera klasser nu. Bör krossa allt.

FAKTA

Micke Nybrinks V75-chanssystem

V75-1: 3, 4, 7, 10, 12 (res 1–5)

V75-2: 2 Corrado Abb (res 12–1)

V75-3: 1, 3, 6, 9, 10 (res 7–4)

V75-4: 3 Nightbreed (res 11–9)

V75-5: 3 Man on the Moon (res 9–6)

V75-6: 4, 8, 9, 11, 12 (res 2–6)

V75-7: 1, 4, 7, 8, 9, 10 (res 5–6)

900 rader/450 kronor