Skandalkusken till Elitloppet – igen

TRAV

Skandalkusken Jos Verbeeck kommer till Sverige för att köra Elitloppet.

Han är på senare år misstänkt för misshandel, rattfylla och skattebrott.

Den belgiske stjärnkusken kommer att köra Olga du Biwetz i storloppet.

Foto: Kanal75
Jos Verbeeck.

Jos Verbeeck har varit i Sverige förut och visat upp sig. Han har en stämpel på sig att vara en skandalomsusad playboy och är känd som travets ”bad boy”.

2003 körde han Abano As i Elitloppsfinalen, då störde han den svenske förhandsfavoriten Gidde Palema till galopp. På natten efter finalen blev han anklagad för att ha misshandlat en taxichaufför. Han greps men frikändes senare.

Verbeeck har även varit anklagad för skattefusk och har åkt dit för rattfylla.

Skicklig kusk

Men Jos Verbeeck är inte bara känd för sina äventyr utanför banan. Han är också en skicklig kusk och har vunnit Elitloppet två gånger, 1993 med Sea Cove och 1999 med Remington Crown.

Knappt slagen

Hästarna Olga du Biwetz och Kito du Vivier var båda med i Prix des Ducs de Normandie. Olga du Biwetz med Jos Verbeeck i sulkyn kom fyra i det franska storloppet efter invändig resa. I starten innan var hon tvåa i Criterium de Vitesse de Basse Normandie, knappt slagen av Russel November.

Inte på topp

Kito du Vivier fick en bra löpning i Prix des Ducs de Normandie, men hästen visade sig inte vara på topp för dagen och kunde inte ta något på upploppet.

– Det var något som inte stämde med hästen. Han vill inte kissa innan loppet, sade kusken Franck Nivard till Travronden efter loppet.

Nu är alltså de båda franska stjärnhästarna klara för Elitloppet den 25 maj.