Får inte äventyra Elitloppets status

TRAV

Lite folk, dåligt väder och klen sport.

Gårdagen är redan glömd, nu börjar årets roligaste vecka.

Om sex dagar är det dags igen.

I går blev Finders Keepers klar för Elitloppet eftersom han vann V75-3 genom en gedigen insats. Inget ont om Finders Keepers som höjt sig markant i år och i april var trea i Olympiatravet. Det är dock min bestämda uppfattning att det ska vara sportchefen på Solvalla som ska bestämma vilka sexton som ska få vara med bakom startbilen om en vecka.

Det ska inte vara något kvallopp för att få en startplats. Jag är övertygad om att Finders Keepers inte varit aktuell för en inbjudan om han inte vunnit i går och även om han segrade var hans prestation inte ens loppets bästa.

Jag tycker att såväl Giant Superman som Scarlets Aino var vassare. Den förstnämnde fick också, med all rätt, en inbjudan medan Scarlets Aino får sikta på andra lopp. Det gäller för Solvalla att inte äventyra Elitloppets status.

Lämna Solvalla nästa år

Drygt 3?230 åskådare på plats en V75-lördag på landets nationalarena för travsport, Solvalla, är bedrövligt. En fullständigt iskall siffra. Visst, vädret var mindre bra men det borde ha varit minst det dubbla.

Jag tar för givet att de som bestämmer ser till att V75-veckan innan elitloppet nästa år körs på någon mindre bana som kan bjuda på publikfest. Varför inte på Vaggeryd, Åmål eller i Tingsryd? Jag ser inget ekonomiskt problem med en sådan flytt eftersom V75-omsättningen i går låg på samma nivå som de tre senaste åren och då har inte Solvalla varit arrangör.

Stefan”Tarzan”Melander, hade inte vunnit lopp sedan maj 2005 och inte segrat på V75 sedan oktober 2004, när han i går vann dubbelt på V75. Båda hästarna, Iceland och Man on the Moon är fallna efter Melanders superhäst, Scarlet Knight , och båda imponerade stort i går. Melander, som vunnit både VM och Hambletonian samt Prix d’Amerique, hade satt sina hästar i ett ypperligt skick.

Adielssons blick inte vänlig

Iceland krossade favoriten Evening Star trots en löpning utvändigt denne. ”Tarzan” visade ingen ringrost utan god körhand när han lyckades undvika galopp i sista sväng när Iceland var sugen på att springa hem.

Med Man on the Moon var det betydligt mer odramatiskt. Melander körde till ledningen tidigt i loppet och sedan var det ren uppvisning. Hoppas nu att Melanders axel (hoppade ur led 2006) står pall för fortsatt löpkörning. Det är viktigt med tränare som också kör sina hästar i lopp och Melander är en profil som svensk travsport behöver.

I övrigt från gårdagen;

3 Mest glädje visade lärlingarna Jenny J Karlsson och Peter M Andersson som båda vann sitt hittills första V75-lopp. Tänk om även de mer segerrutinerade V75-kuskarna kunde bjuda på sig själv på samma sätt. Det skulle publiken uppskatta.

3 Erik Adielsson (Skip Dimanche) såg inte ut att vara nöjd med att Johnny Takter (Ozzy Osbourne) svarade ledningen i V75-6. Adielssons blick in mot Takter på upploppet var inte av det vänligare slaget och sade mer än tusen ord.

I morgon kan Elitloppet avgöras. Då lottas startspåren i Vinnare V65.

Johan Edlund

ARTIKELN HANDLAR OM