Hon är tjejen som kan slå stjärnorna

Möter eliten

TRAV

Hanna Olofsson, 23, är lärlingen som kan rubba världens kuskelit.

Hon kör lopp under Elitloppshelgen.

– Det är hur stort som helst, säger Hanna Olofsson.

Foto: ALN
Hanna Olofsson.

Hanna Olofsson från Boden är tjejen som kan vinna över travets kuskstjärnor.

På söndag kör hon lopp på Solvalla med hästen Doyouwanttodance, i det loppet får hon möta några av världens bästa kuskar som Lutfi Kolgjini, Jean Pierre Dubois, Hugo Langeweg Jr och Jorma Kontio. Det är kuskar hon inte möter i vardagen då hon ofta kör på småbanor. Men trots den hårda konkurrensen är inte Hanna orolig inför starten.

– Jag har kollat startlistorna, det var inte så blodigt som jag trodde det skulle bli. Jag känner mig definitivt inte slagen på förhand i alla fall.

Enorm inramning

Stämningen på Solvalla under Elitloppshelgen är alltid hög och människor kommer från hela världen för att se det tuffa travloppet. Inramningen är enorm och att köra lopp under de dagarna är vad många kuskar drömmer om.

– Det är hur stort som helst. Det är som en dröm som går i uppfyllelse, säger Hanna Olofsson.

Vann överlägset

Hästen Doyouwanttodance startar i treåringseliten för ston på Solvalla under söndagen. Hon köptes som ettåring på aktion i USA. Efter det har det blivit några vändor över Atlanten för stjärnan. I USA felade hästen bort mycket pengar men i Sverige har hon visat upp mer och mer travsäkra tendenser – med Hanna Olofsson i sulkyn. Men om det blir någon mer resa över till USA med hästen är inte klart.

– Nej det är inget som är planerat. Hon har alltid varit en bra häst, men hon var väldigt osäker förut. Nu har hon blivit mer och mer travsäker.

I år har Doyouwanttodance startat fyra gånger. Facit: Tre vinster och en fjärdeplats efter galopp. Senast på Umeå var ekipaget helt överlägsna och vann till slut mycket enkelt.

– Hon var okörd då och gick i mål med krafter kvar. Hon har varit lugn och samlad efter det loppet och allt verkar bra. Hon kommer att ta det lungt i veckan, vi kommer inte att ändra på någonting, säger Hanna Olofsson.

FAKTA

Hanna Olofsson

Bor: Boden

Född: 1985

Hemmabana: Boden

Licens: Lärling

År–Starter–Inkörda pengar

2008–44–383 650 kr

2007–87–224 900 kr

2006–98–230 853 kr

2005–68–161 800 kr

2004–63–254 878 kr