Monsterjobb av fransk favorit

Foto: KANAL75
TRAV

Sex dagar före Elitloppet på demontränaren Fabrice Souloys gård i Normandie.

Souloy har hävt bojkotten mot svensk media och visar upp sin stjärna Exploit Caf i ett träningsjobb.

Och kör 1.04 i 400 meter.

I långvagn.

Motståndarna är varnade.

– Exploit Caf behöver väckas upp lite. Uppladdningen har inte varit 100 procentig för honom, säger Fabrice Souloy och ler underfundigt.

Årets franska favoritduo Exploit Caf och Oiseau de Feux kommer garanterat att vara vakna på söndag och det är en nöjd tränare som på fredag lastar sina hästar på flyget och beger sig mot Stockholm.

– När det gäller Oiseau de Feux så har uppladdningen gått precis enligt planerna och formen ska bara gå framåt. Förutsättningarna är de som passar honom allra bäst, ett lopp på en plan tusenmetersbana över sprinterdistans.

– Han var ruskigt fin i Finlandia-Ajo, och nu senast i Caen gjorde han ett riktigt bra lopp bakom Nimrod Borealis, trots att ha inte gillar förutsättningarna där, säger Fabrice Souloy.

Goop i vagnen

Spår tre bakom bilen i försöket är inte något som bekymrar den 173 centimeter höga fuxhingsten som dessutom får Sveriges bästa kusk Björn Goop vid tömmarna.

– Han är riktigt startsnabb och kommer att få ett bra lopp. Han är otroligt lättkörd, gör precis som du vill i loppen och slösar aldrig bort onödig kraft. Jag tror väldigt mycket på honom och han kändes riktigt fräsch i dagens intervaller. Jag räknar med att det blir en stor söndag för honom.

Bra spår = dåligt spår

Fjolårets Lotteria-vinnare Exploit Caf drog innerspåret bakom bilen i det andra försöket, ett spår han inte kan utnyttja eftersom han inte har sin stallkamrats startsnabbhet.

– Men det är inget som oroar mig. Jean Michel Bazire kommer att ta ut honom i andraspår direkt, och kan gå runt dem den hårda vägen. Det som däremot oroar mig är att jag hade honom i form för tidigt.

– När han vann Prix d'Atlantique i april så var han så bra som han någonsin kan bli. Jag var tvungen att ta ned honom i form för att han inte skulle tappa den till Elitloppet. Så jag har inte kunnat toppa honom och hans formkurva är inte brant uppåt upp som Oiseau de Feux's.

Men han såg ju oslagbar ut alldeles nyss. Hur fort körde du?

– 1.04 i 400 meter i den sista intervallen. Det här är en häst som är oerhört tuff både på och utanför banan. Han bits, sparkas och tappar direkt respekten för alla, även den som kör. Så ibland måste man överraska honom, sätta sig i lite respekt. Annars går han inget i loppen.

Både Oiseau de Feux och Exploit Caf kördes i fyra lugnare intervaller på rakbanan, följt av en timmas paus. Därefter följde fyra tuffare intervaller i skiljda heat.

Bästa hästen i Sweden Cup

I ett annat heat glänste Gambling Bi som fullkomligt strålade av löpglädje och motståndarna i Sweden Cup måste vara av Elitloppskaliber om de skall ha en chans mot årets Lotteria-vinnare på lördag.

– Gambling Bi är den som känns bäst för dagen av dessa tre. Men jag kan ju inte ha tre i Elitloppet, så det fick bli Sweden Cup, säger Fabrice och ler.

Vem av dina två hästar vinner Elitloppet?

– Jag tycker inte att jag har lika stor chans som förra året med Kool du Caux. Det är en bättre häst, den bästa jag tränat. Årets upplaga är jämn, ingen favorit som kommer att få något gratis, utan alla vill vara med och köra om det. Jag har två hästar med riktigt bra chans, säger Souloy och tystnar en stund innan han säger:

– Oiseau de Feux.

Tony Ryttar

ARTIKELN HANDLAR OM