– De får håna mig hur mycket de vill

Foto: KANAL75
TRAV

Hånad, kritiserad och utdömd.

Men på söndag hoppas Lutfi Kolgjini bli en hyllad man.

– Jag är trött på den franska dominansen, säger han.

Läs den största intervjun med Ludde inför Going Kronos andra Elitloppsstart.

Lutfi Kolgjini är mannen som vågar sticka ut hakan och säga vad han tycker och tänker.

Han får mycket kritik för sina uttalanden.

– Folk får kritisera och håna mig hur mycket de vill. Jag tar ändå inte åt mig, säger Ludde.

På söndag startar Lutfi sin stora stjärna Going Kronos i Elitloppet. Hästens senaste start ägde rum i Oslo Grand Prix där han slutade trea. Han höll då tappert från ledningen och tränaren meddelar att hästen kommer med toppform till söndagens start.

– Hästen känns jättefin och var fantastiskt bra senast. Det är klart man ska respektera sina motståndare men hade det varit en lång raksträcka och spåren inte spelat någon roll, ja då hade jag inte haft respekt för någon i hela världen. Jag vet var jag har min häst.

Ett av citatmaskinen Lutfi Kolgjinis mest spektakulära uttalanden den senaste tiden är när han sa att han ville sätta dit grodätarna från Frankrike.

Vill stoppa fransmännen

Vad menade du med det?

– Ha ha, det jag menade med det är att det skulle vara härligt att slå fransmännen. De har totaldominerat travet i 1,5 år nu och det hade varit väldigt skönt att sätta dit dem. Jag är trött på deras dominans.

En av de största i, som Ludde kallar det, ”grodätarlandet”, är Jean Michel Bazire. Kusken har totaldominerat fransk travsport de senaste åren och i fjol vann han Elitloppet med L'Amiral Mauzun. Då slog han Going Kronos med ett huvud i det tuffa försöksheatet där båda hästarna kom i mål på 1.10.2.

Ludde, vad säger du om din franske konkurrent?

– Vi är riktigt bra kompisar och det är en toppenkille. Han stör aldrig någon och är en bra människa.

Brukar ni umgås och äta lunch, eller?

– Ha ha. Nej, vi umgås inte på det sättet. Han är inte så bra på engelska eller skånska, men vi brukar träffas när vi är på travbanorna.

Tuff matchning som fyraåring

Going Kronos är nu fem år. Som fyraåring matchade Ludde sin stjärna stenhårt och han var bland annat ute i Elitloppet och flera andra storlopp. Going misslyckades i flera av de stora loppen och kritikerna var inte sena med att slänga sig över Kolgjini.

– Jag ångrar ingenting av det jag gjort med honom. Hästen är helt hundra fräsch och jag tror jag har en av de fräschaste hästarna i Elitloppet. Det är många som kritiserar mig hela tiden men det är bara att slå ifrån sig. Min häst har aldrig gått sönder.

Vad tror du om chansen på söndag?

– Min häst kommer med absolut toppform men det är synd att vi fick så jävla dåligt läge. Men trots det tror jag på bra chans. Det känns bra inför loppet sen kan jag inte styra spårlottningen.

”Jag har ingenting att visa”

Förra året så lovande Mr Musclemans skötare Linda Albertsson att rida runt naken på sin häst om han vann Elitloppet. Mr Muscleman var ett huvud ifrån en Elitloppsseger…

Om Going vinner på söndag, kommer du springa naken runt Solvalla då?

– Det kommer jag inte göra. Jag har ändå ingenting att visa. Men det vore väldigt känslosamt om vi vann på söndag, avslutar Lutfi ”Ludde” Kolgjini.