Mycket talar för Ludde nu

TRAV

Vi har två hästar att hoppas på.

Fransmännen, de uslingarna, har ­fyra eller fem.

Men som Lutfi Kolgjini uppträder för dagen spelar det ingen roll.

Han nickar ett bowlingklot om de kastar in ett. Medan fransmännen genrepade med ett magplask.

Elitloppet på Solvalla brukar oftast ­handla om en eller två hästar, ibland kanske tre. Fler än så brukar vi inte tillmäta någon vinstchans. När 2008 års upplaga av världens största sprinterlopp för äldre hästar i?dag avgörs, har vi inte en aning.

Gissningen att vinnaren är tränad av en fransos är inte särskilt vågad. Det franska laget är urstarkt: Exploit Caf, Oiseau de Feux, L’Amiral Mauzun, Olga du Biwetz och Kito du Vivier är en kvintett som, om de gör gemensam sak, knappast tar stryk. Som tur är för oss svenskar är fransmän individualister. Att de skulle klia varandras ryggar kan ni glömma.

I går på Solvalla gick det inget vidare för de franska hästarna. Vinnaren av Lotterian, Gambling Bi, hoppade runt på tre ben i ett försök i Sweden Cup, innan han galopperade som slagen i sista kurvan, trampade sig illa och hamnade hos doktorn, blödandes.

Milord de Melleray, stjärntravaren som skulle sopa hem Harper Hanovers lopp (V75-7), uppförde sig som om han hatade allt vad travtävlingar heter före start, slog med huvudet och var allmänt vrång. I loppet var han inte särskilt imponerande; i floder av svett slutade han långt efter vinnande, finska jätteskrällen Millstone’s Eager. Nej, han var inte alls lika bra som förra året – det var faktiskt rena fiaskot.

En fransk superkvintett

Okej, det var B-laget som fransmännen mönstrade i går, i dag skickar de in det bästa de har:

Exploit Caf – körd av fantomkusken och streckgubben Jean Michel Bazire, kungen av Vincennes, men också en driver som kan allt och som trivs på Solvalla. Exploit Caf var grym i Oslo Grand Prix och drog nyligen till med 1.04 i 400 meter i ett jobb. Formen är alltså ”okej”. Men körs han för fullt i försöket?

Oiseau de Feux – körd av överlöparen Björn Goop, Sveriges segerrikaste kusk. Hästen var dunderfin i Finlandia Ajo nyligen och i försöket är siktet inställt på ledningen. Han går knappast att slå där.

L’Amiral Mauzun – vann Elitloppet 2007 och verkar lika bra nu. Kusken, Tony Le Beller, är kanske inte Björn Goop men hästen kompenserar för hans eventuella brister.

Olga du Biwetz – svårbedömd dam som är mycket bättre än vi tror, i alla fall enligt dem som har koll på franskt trav. Kusken, Jos Verbeeck, är mer vild än tam och har vunnit Elitloppet två gånger.

Kito du Vivier – gamling som tål det mesta. Kanske inte kan vinna, men lär i alla fall göra ett allvarligt försök, även om kusken, Franck Nivard, är lite av en planta.

Vårt hopp, vårt stora hopp, heter Going Kronos. Han är snyggast i hela världen och dessutom en gudabenådad travare. I senaste starten svarade han för en fantastisk prestation som knappt slagen trea i Oslo Grand Prix. Han tränas av Lutfi Kolgjini. Vi som var på Solvalla i går tvivlar inte på att Kolgjini är laddad. Han uppträdde som om han ville slå hela världen på käften.

Men nöj dig med att nita en handfull fransmän, Ludde. Då vinner du Elitloppet.

ARTIKELN HANDLAR OM