”Så smugglar vi in spriten”

TRAV

Elitloppet får 30 000 åskådare i dag.

Kontrollen vid insläppet är stenhård och ingen får ta med sig rusdrycker in.

– Vi ligger ett steg före vakterna och smugglar in, berättar en besökare på E-läktaren.

Elitloppet är en av Sveriges allra största folkfester. Över 50 000 åskåkdare i två dagar njuter av travsport på allra högsta nivå ? och

festar och umgås. Det finns gott om tillfällen att köpa öl och andra drycker på Solvalla, alkohol får inte föras in på området av publiken.

Vakterna visiterar alla och går igenom väskorna. Men delar av publiken ligger ett steg före – många smugglar in alkohol och kretiviteten är stor.

– Vi brukar tappa ur kylväskan ur isklampar och fylla upp dem med renat. En kompis var här tidigare i veckan och grävde ner ett lager med öl bakom läktaren, berättar en travfantast som vill vara anonym. Det finns mer avancerade metoder också, en besökare uppger att han varit på Solvalla och gömt flaskor bakom en lucka på toaletten. Trots att en del rusdrycker intas är Elitloppet ett relativt städat evenemang. Den absoluta merparten av besökarna är på plats för att njuta av den fantastiska stämningen och travsport i världsklass. Och till skillnad mot fotbollens evenemang i samma storlek förekommer i princip inget våld, Elitloppsbesökarna är som en enda stor familj.
– Det här är de två bästa dagarna på hela året, säger en besökare.

Minimedia