Världens bästa häst invigde Elitloppet

Foto: CASPER HEDBERG
TRAV

Årets Elitlopp fick en gyllene inramning som bonus till publiken.

Loppet invigdes av superhästen Varenne.

– Vi höll det hemligt in i det sista, säger sportchefen Mattias Stenby.

Varenne är en av alla tiders bästa travhästar. Hästen vann både Elitloppet och Prix d'Amérique 2001 och 2002. När Varenne avslutade karriären 2003 hade han sprungit in 55 miljoner kronor, mest av alla travhästar genom tiderna. Sedan ett par månader finns Varenne i Sverige, och verkar som avelshingst på Menhammar Stuteri på Ekerö, någon mil från Solvalla. vIn i det sista var det hemligt, men klockan 10 i dag beträdde Varenne Solvallas bana under stort jubel från publiken.

– Det här var en godbit som vi ville bjuda besökarna på i dag. Därför höll vi det hemligt in i det sista, säger Mattias Stenby, sportchef och Elitloppsgeneral på Solvalla.

Hyllandes

Under tio minuter defilerade Varenne och Giampaolo Minucci runt på Solvalla, hästen gick längs publiksidan och besökerna fick klappa honom. Varenne, som hunnit bli 13 år, såg lika fin ut som i sin glans dagar, han hade dock gått upp i vikt. Men det kan ju behövas om man ska orka göra 150 travston dräktiga på ett år... Solvalla ser ut att få en lyckad Elitloppshelg, i går var det 23 000 besökare, en ökning med 3000 från förra året. I dag väntas det bli mer än 30 000 åskådare tack vare det fina vädret och satsningar från Solvalla med bland annat en tältby vid entrén.