Kuskintervjuer till Elitloppsdagen

V65-1

TRAV

1 Fantomen (Barbro Carlsson) är i ordning och formen ska vara bra. Han kommer att ha en ryckhuva nu. Tidigare har han bara haft tussar. Eventuellt blir det barfota bak också. Läget är perfekt. Kommer jag på pengar är jag fruktansvärt glad, säger Barbro.

2 Bring Me Back (Stefan Persson) har gjort det bra och fick ett bättre spår än ”Plåt-Svens” kanonhäst. Han kan öppna rätt bra och jag kör för ledningen. Sedan får vi se hur länge vi kan hålla den. Det ska bli kul att testa honom ordentligt. Men jag tror att Lord Capar kan bli svår att rå på, säger Stefan.

3 Livi Dida (Erik Svensson) jagar en matlapp. Allt är bra med hästen och det blir inga ändringar. Bara medium från start. Bring Me Back och den här är inte på samma planet, säger Erik.

4 Lou Kronos (Lutfi Kolgjini) uppträdde knepigt i den stökiga och stressiga miljön på Bjerke. Jag valde att stryka i stället för att riskera hästen. Är han som han ska i dag ska det bli kul. Hur han reagerar på publiken vet jag inte, men vi dövar ner honom mer och ändrar lite på rutinerna. Värmer tidigt och sedan får han jobba lugnt en del efter det. Han är riktigt stark. När han vann på 1.14,9 näst senast gick han i dödens och vann åkandes. Om han sköter sig är jag inte alls främmande för att vi kan rubba storfavoriten, säger Ludde.

5 Lamal Jubb (Jean Michel Bazire) var fyra senast på Valla. Var lite blek då men verkar bra efteråt. Han är snärtig och så. Nu är det ett hårt lopp. Så vi är nöjda om han tjänar bra pengar och går en bra tid, säger Jimmy Jonsson som är försteman hos Robert Bergh.

6 Wiranas Dream (Thomas Uhrberg) möter några tuffa hästar men min har också gått bra och är fortsatt fint i ordning. Jag tror att han är nära toppformen. Vi kommer att köra med rycktussar för första gången. Det blir nog bra effekt. Jag hoppas att det blir ett snällt upplägg. Då tror jag att han kan vara bland de tre igen, säger Anna Forssell.

7 Anthon Bris (Jim Frick) ska vara nöjd om han är fyra eller femma här. Det är helt klart bra hästar med. Blir tufft att vinna, säger Jim.

8 Lord Capar (Örjan Kihlström) verkar precis lika fin som alltid. Hästen är pigg, glad, mjuk och smidig här hemma när jag kör honom. Det är inte mer än åtta hästar i fältet. Så det kan inte bli ett sämre läge än fjärde inner eller fjärde ut. Värst emot antar jag är Bring Me Back. Men jag sticker inte under stol med att min häst är bra också. Fördelen för min gentemot de andra är väl att han är betydligt mer rutinerad. Har varit både utomlands och inomlands. Jag törs inte säga att vi har en toppchans men hästen är i alla fall i bra författning just nu, säger ”Plåt-Sven” Andersson.

V65-2

1 Exploit Caf (Jean Michel Bazire) gör det bra och är i fin form inför det här loppet. Innerspåret gör inte så mycket, han är ändå inte så snabb ut. Jag tror att han kommer loss och då tål han att gå runt dem. Han kan nog gå 1 000 meter på 1.08 eller så. Det viktigaste är inte att vinna här i kvalet. Det viktigaste är att gå till finalen. Det här heatet känns dock svårare än det andra. Öppet, säger Fabrice Souloy.

2 Jocose (Örjan Kihlström) hade vunnit loppet senast om han hade fått lucka. De krafter vi sparade då lär vi behöva här. Tur i spårlottningen med ett kanonläge. Jag tror att han går till final. Uppåtform och mer smidig än vanligt. Väldigt positivt, säger Stefan Hultman.

3 Giant Superman (Fredrik B Larsson) kämpade storstilat och visade bra form senast. Vi fick ett bra spår och han ska i alla fall ha en platschans. Det blir skor i försöket. Jag tycker att han ska ha goda chanser att gå till final. Bra spår, häst i form och han har klarat sig bra i de Elitlopp han varit med i tidigare, säger Fredrik.

4 Olga du Biwetz (Joseph Verbeeck) är mycket startsnabb. Laddas. Vad väljer Verbeeck för taktik då? Troligtvis släpper han för att säkerställa en finalplats.

5 Finders Keepers (Åke Svanstedt) var fin i guldfinalen senast även om han fick ett bra lopp. För ett år sedan kunde man inte tro att han skulle vara med i Elitloppet. Han är riktigt snabb ut och det vore perfekt att få rygg på Going Kronos. Då kan han gå till final, säger Eril Bendz som äger hästen.

6 Going Kronos (Lutfi Kolgjini) är jag definitivt revanschsugen med. Vilken taktik jag väljer beror helt på vad de andra hästarna gör men skulle Exploit Caf bli snuvad på ledningen kör jag framåt och försöker överta. Lyckas han däremot ta ledningen backar jag ner och ger Going ett lugnt försöksheat. För jag tror inte att det går att slå Exploit Caf från dödens, säger Ludde.

7 L’Amiral Mauzun (Tony Le Beller) är allting bra med. Han är i fin form igen. Det visade han om inte annat senast i Oslo Grand Prix. Det kommer inte att bli några förändringar i balans eller utrustning på honom. Från ett trist startspår gäller det först och främst att ta sig till final. Att hästen är i fin form och har kapacitet som duger långt vet vi, säger Jean Philippe Ducher.

8 Citation (Johnny takter) har kanske inte övertygat fullt ut även om han inte haft något flyt i loppen heller. Senast kan den lösa banan ha handikappat honom. Jag tror att han är mogen att göra en bra mycket bättre prestation. Spåret tar bort en stor del av möjligheterna att gå till final. Men vi ger inte upp helt utan hoppas att loppet blir kört på ett sådant vis att det kan gynna Citation, säger Stig H Johansson.

V65-3

1 Giant Diablo (Johan Untersteiner) fick ett rätt passande läge. Har tränat hemma den här veckan och kändes bra i måndagens jobb. Vi har försökt förbereda henne så bra som möjligt. Med tanke på att hon var lite sämre senast i USA har förberedelserna kanske inte varit optimala. Hon är fräsch och fin men den sista finputsningen kanske saknas. Vi siktar på en av finalplatserna, säger Johan.

2 Kito du Vivier (Franck Nivard) känns som han ska. Spårlottningen föll väl ut och det är klart att jag tror och hoppas att han tar sig vidare till finalen. Även om han kanske inte vinner här i försöket, säger Franck Boismartel.

3 Oiseau de Feux (Björn Goop) ser uppgiften riktigt bra ut för. Han är riktigt bra i ordning just nu. Dessutom är han snabb bakom bilen och jag tror att han tar ledningen. Även om jag inte känner till den amerikanska hästen. Oiseau de Feux ska ha bra chans att ta hem kvalheatet. Om jag ska vara ärlig tror jag på bättre chans för honom i en final än för Exploit Caf. Framför allt för att distansen är perfekt för Oiseau. Exploit Caf är möjligen en något bättre häst men är inte gynnad av distansen. Oiseau däremot är en riktig milehäst, säger Fabrice Souloy.

4 Enough Talk (Luc Quellette) sprang lite snabbare än jag trodde i det sista jobbet i onsdags. Han gjorde det dock väldigt enkelt. Jag tror att han kommer att vara fin i dag. Hästen ser gladare ut än någonsin. Han verkar må bra och trivs verkligen här. Min häst kan öppna, men han behöver inte gå i ledningen. Han kommer tävla och strida på ett bra sätt. Våra banor är för hårda för att springa barfota på. Jag skulle inte känna mig bekväm med att göra en förändring i sista stund. I kvalificeringen gäller det först och främst att ta sig till final, säger Peter Kleinhans.

5 Plantagenet (Erik Adielsson) skulle jag gärna ha velat ha haft ytterligare ett lopp i. Dessutom lite tidigare än förra onsdagen så att han fått bättre tid att återhämta sig. Han ser i alla fall fin ut i de lätta jobb han gått efter den onsdagsstarten. Jag tycker att det finns möjligheter att gå till final. Dit borde han faktiskt kunna gå, säger Stig H Johansson.

6 Glen Kronos (Lutfi Kolgjini) är en fantastisk häst på alla sätt och vis men att han skulle ha chans att rå på Going över 1 609 meter tror inte ens jag på. Men han går alltid bra över upploppen och kan absolut ta en finalplats här, säger Ludde.

7 Red Chili Pirat (Örjan Kihlström) är fin och var riktigt bra i sin årsdebut. Troligtvis ska han inte vara sämre nu. De svenska hästarna har jag koll på och de oroar jag mig inte så mycket för. Jag tycker att min häst ska ha goda chanser att nå finalen, säger Patrik Södervall.

8 STARTAR EJ

V65-4

1 Kings Centaurus (Olav Mikkelborg) är en väldigt bra häst i en väldigt fin form. Har stor fördel av piska. Tyvärr blir han nog överflyglad från start. Då han är rädd för stänk blir det chansartat inne i kön, säger Olav.

2 Panter Brodde (Peter Untersteiner) var riktigt fin senast när han vann. Möter riktigt tuffa hästar nu, men vår häst är på väg uppåt. Från ett bra spår kan en plats ligga inom räckhåll. Det är realistiskt, säger Peter.

3 Lamborgini B.S. (Geir Vegard Gundersen) gick ett väldigt bra lopp i ett hårt gäng på norska V75 senast. Tycker att han står fint till. Klaffar det på vägen kan han sniffa på en plats. Svårt att vinna, säger Sigbjörn Kolnes.

4 Västerbo Paradise (Kent Knutsson) känns bara fin. Spåret är bra. Vi tar det lugnt från start och ser vad som händer. När det lugnar ner sig kanske vi får gå fram. Ett tufft lopp med många fina hästar. Min är en av dem som kan vinna, säger Kent.

5 Langelidgutten (Lars Anvar Kolle) är obesegrad felfri och gick ett mycket bra lopp i årsdebuten. Det är en väldigt fin häst som vi inte sett botten i ännu. Vi reser till Solvalla med ambitioner, säger Trond Anderssen.

6 M.T.Cherokee (Björn Goop) har gått två mycket bra lopp och enligt mig är han bäst av de norska i fältet. Möter Västerbo Paradise som tydligen ska vara väldigt bra. Ska räknas med platschans bakom honom, säger Lars Magne Sövik.

7 Raging Fool (Torbjörn Jansson) vann väldigt lätt igen senast. Men det var inget motstånd då. Fick ett dåligt läge nu och jag känner oro för att vi förmodligen får ett dåligt lopp. Det är klart att han kan räcka ändå. Så bra är han, säger Tobbe.

8 Lundabye (Kai Johansen) håller fin form och är väldigt kvick från start. Vi måste satsa i hopp om att komma ner i en fin position. Vi möter dock många bra. Det är bästa möjliga peng som gäller, säger Kai.

9 Axel Laukko (Antti Teivainen) svarade för en bra insats i årsdebuten. Spurtade piggt över upploppet. Vi matchar honom mot de finska årgångsloppen. Så han ska inte vara i toppform ännu, säger Timo Nurmos.

10 Little Rainbow (Erik Adielsson) har gjort det väldigt bra. Har sett stabil och hanterbar ut på slutet. Helt iskall är han kanske inte ändå. Får köras lite på chans, säger Stig H Johansson.

11 Krångel (Fredrik B Larsson) håller bra form men fick ett svårt läge mot väldigt bra hästar. Det blir nog svårt att vinna, säger Fredrik.

12 Bob Hope (Jorma Kontio) matchas även han mot de finska årgångsloppen. Nu är han helt bortlottad, säger Timo Nurmos.

V65-5

1 Pippiwhitestockngs (Erik Adielsson) är svårbedömd. Hon har haft problem med fräschören och är bara försiktigt jobbad. Har inte några farter i benen. Springa kan hon, det vet jag. Sedan är frågan om konditionen är tillräcklig. Det känns som om hon är rätt snabb från början. Det blir ett intressant test. Även om hon är oerhört svårbedömd just nu kan man inte räkna bort henne heller, säger Stig H Johansson.

2 Qualie d’Any (Jean Michel Bazire) är startsnabb och kommer att få en fin resa. Kommer absolut att dyka upp i segerstriden här.

3 Action Venesi (Torbjörn Jansson) var bra senast men det var inget motstånd även om hon vann på en bra tid. Gör bra lopp för det mesta. Loppet är stentufft men hon är rätt bra. Platschans, säger Tobbe.

4 Iuma Ek (Pietro Gubellini) borde vara nära toppformen med två segrar i kroppen efter vila. Kan öppna och är intresserad av tätpositionen. Tidigt motbud.

5 Extas Sugar (Åke Lindblom) har fin form och allt är normalt. Men det är för hårt motstånd. Jag tror att det blir för tufft. Blir det pengar får jag vara glad, säger Åke.

6 Lie Detector (Örjan Kihlström) hittade vi formen på lagom till Drottningens Pokal. Gjorde det otroligt bra som kunde vinna då. Gick den tunga vägen men hade ändå mod och ork att stå emot. Känns ytterligare förbättrad efter det. Svenska rekordet har Rae Boko på 1.11,4. Det hoppas jag att hon tar, säger Stefan Hultman.

7 Night Queen Indika (Carl-Erik Lindblom) är med i ett fantastiskt lopp! Fart hoppas jag att det blir. Vi hamnar i andra utvändigt och sedan flyger vi de sista 200 meterna. Hon var ruskigt bra nere på Axevalla. Det är många bra att slå. Möjligtvis är hon en outsider, säger Kåre Axelsson.

8 Skully Gully (Antti Teivainen) förlorade senast, men låt er inte luras av det. Det var preparé inför det här. I starten innan visade hon superform. Man får inte undervärdera henne. Tränaren tänker rycka skorna och testa ett nytt huvudlag för att ge hästen mer krut. Hon är ofattbart snabb när hon är som bäst, säger Mika Räty som är vår kontakt i Finland.

9 Nursery Rhyme (Johan Untersteiner) gjorde ett bra lopp i Drottningfinalen. Höll bra till slut efter en tuff inledning. Det ska bli spännande att se henne bakifrån eftersom hon har gått mycket i täten. Hon är med och slåss. Är nog tredje-, fjärdehäst i loppet, säger Johan.

10 Ivy L.B. (Björn Goop) råkade ut för en vrickning. Är osäkert startande just nu. Vi avvaktar och ser hur det ser ut senare i dag. Stått över ett jobb. Annars har hon äntligen kunnat tävla kontinuerligt. Det har fört henne framåt, säger Rune Holmen.

V65-6

1 Harpers Joker (Björn Goop) kändes riktigt fin i sista jobbet. Det här blir intressant. Hoppas att han håller sig på benen. Det kändes som ett olycksfall senast. Målsättningen är att hålla ledningen. Jag tror inte att de tar en längd. Sedan kan han absolut hålla hela vägen, säger Dan-Åke Olsson.

2 Artistic Ås (Erik Adielsson) ser allt bättre ut på slutet. Ser ut att ha lugnat ner sig betydligt. Det är nödvändigt för att han ska komma till sin rätt. Han kommer inte förbi Harpers Joker från start. Men det kan lösa sig ändå. Jag tror att han är väl så bra i rygg. Så tempo och rygglöpning vore inget fel, säger Stig H Johansson.

3 Shorthanded Goal (Mauri Jaara) tog ledningen enkelt i Oslo och avslutade sista 500 på 1.08,5. Trots det sa Mauri Jaara att det fanns en hel del kvar. Självklart är det är en tuff uppgift och det blir hårt att vinna. Men jag tror verkligen att han är en av de bästa här, säger Mika Räty.

4 Willem W.Boko (Hugo Jr. Langeweg) ska ha stigande form nu när han har fått ett lopp och kvalet i kroppen. Spåret är bra och vi bör komma till på ett bra sätt. Jag hoppas på en plats bland de tre, säger Hugo.

5 Rune U.S. (Örjan Kihlström) gjorde debut för oss senast. Gjorde det riktigt bra i Norge då. Fick en snäll resa men spurtade mycket bra i en snabb avslutning. En fin häst som är under utveckling. Ska eventuellt lättas i balansen. Vilket kan vara en liten fördel. Jag tycker inte att han ska nonchaleras helt, säger Johan Untersteiner hos Roger Walmann.

6 Evidence Ås (Per Lennartsson) går bra men är något missgynnad av kort distans. Formen är bra men läget sådär. Då han är lite trög från början kan han hamna på vingel. Men man ska komma ihåg att det här är en bra häst i bra dagsform, säger Stig H Johansson.

7 Inox Font (Pietro Gubellini) har farter i kroppen neråt 1.10-1.11. Det räcker långt även här. Tidigt i diskussionen trots tråkigt spår.

8 Ryan Trot (Åke Lindblom) fick ett uselt spår. Även om formen är bra blir det för tufft. Han är ute på djupt vatten. En matlapp skulle vara bra, säger Åke.

9 Igor Font (Jean Michel Bazire) är en riktigt bra häst. Han var väldigt fin vid segern i Milano. Ska absolut ses med goda möjligheter här. Han är med i segerstriden, säger Fabrice Souloy.

10 Keystone Brady (Johnny Takter) var glädjande bra senast. Jag misstänkte att han inte skulle vara det, men han gick förvånansvärt bra. Ser ut att ha tagit det loppet på bra sätt och är på väg upp i form. Det gynnar honom om det blir tokkörning. Skulle kunna överraska om det blir hårt tempo, säger Stig H.

Spetsstriden

V65-1: Då Bring me Back strukits kanske Lou Kronos kan hitta till spets.

V65-2: Blixtsnabbe Finders Keepers tar ledningen men släpper till Going Kronos.

V65-3: Oiseau de Feux kan öppna riktigt bra. Frågan är vad Enough Talk hittar på.

V65-4: Inte helt enkelt, men troligast är nog att Västerbo Paradise sitter i ledningen efter 500.

V65-5: Pippiwhitestockngs, Qualie d’Any och Iuma Ek kan alla öppna riktigt snabbt. Jag tror på Pippi.

V65-6: Från innerspåret är Harpers Joker klar spetsfavorit, men Shorthanded Goal öppnar kvickt.

Bästa spelet

Jag är inne på att Stig H Johansson har förberett sina hästar ordentligt till den här helgen. Flera av hans hästar kan vinna. Artistic Ås (V65-6) blev oturligt av med segern i Kungapokalen senast. Hästen är i fint skick och distansen är ett plus. Det kommer att bli tempo på loppet och Artistic Ås kan sitta lugn från början. Inte bara det att det vore rättvist med en seger här. Hästen har bra chans och blir inte favoritspelad.