Nybrink hyllar det franska monstret

Foto: KANAL75
Micke Nybrink
TRAV

Det spelade ingen roll.

Jean Michel Bazire kunde köra lite hur som helst.

Exploit Caf såg ut att vara ”av en annan ras”.

Going Kronos fick stryk.

Som vanligt skulle man kunna säga, om man vill vara elak.

Men det har jag ingen lust med. Jag förväntade mig inte att han skulle rå på det franska teamet. Att som ensam svensk slåss vildsint mot tre, fyra franska hästar av toppklass är kört, det klarar ingen. Problemet för Going Kronos var att han på egen hand tvingades utmana Oiseau de Feux, ­Olga du Biwetz och Exploit Caf. Dessa tre franska elit­travare kördes av Björn Goop (bäst i Sverige), Jos Verbeeck (styggast i Europa?) och Jean Michel Bazire (fräck, fransk ultra­talang).

Lycka till! Det var känslan efter försöken där Kolgjini och Going Kronos fick spö av Exploit Caf, trots att Jean Michel Bazire mer eller mindre körde bort hästen. Han var i alla fall inte särskilt intresserad av att vinna; målsättningen var troligen att bli tvåa. Nu speedade ändå Exploit Caf ner en snopen Going Kronos – det bara small. När såg vi ett upplopp i den farten på Solvalla senast? Snabbaste sista 200 meterna någonsin?

Bazire visste vad han gjorde

En annan petitess (nåja)

i sammanhanget var att ­Bazire ”tokprejade” Fredrik B Larsson bakom Giant Superman genom första kurvan, innan ekipagen slutligen krokade ihop. När sedan Bazire valde att gå ner på innerspår satt stackars Larsson fast och galoppen var oundviklig. ”Va? Störde jag någon? Je ne pas vue… Jag såg inget”, sa Bazire i vinnarcirkeln och ryckte på axlarna. Fredrik B Larsson hade svårare att vifta bort incidenten. ”Jag visste ­inte att han var blind”, sa Larsson som också menade att Bazire hade problem med hörseln. Sanningen är snarare den att den franske kusken visste exakt vad han gjorde.

Exploit Caf kusligt bra

Inför finalen var det ganska enkelt att köra loppet

i badkaret. Fabrice Souloys duo, Oiseau de Feux och Exploit Caf, hade de bästa spåren. Det stod spets i programmet för Oiseau de Feux, medan Exploit Caf säkert skulle tas försiktigt och leta rygg i andraspår. När sedan Kolgjini fick en backade Jos Verbeeck (Olga du Biwetz) i knäet 900 kvar anföll han. Redan där var slaget förlorat.

Exploit Caf är en kusligt bra häst och han spurtade till lätt seger via tredjespår utan rygg sista 500. Det sägs att han dessutom hade punktering, något som jag inte kunde se. Hur det än var, hästen var överlägsen.

Elitloppshelgen i övrigt i korthet:

Rikast: Fabrice Souloy som tog en dubbel tränarseger i Elitloppet och åkte hem med 4,7 miljoner.

Tokigast: Giant Diablo som gav ­Johan Untersteiner en otäck upplevelse före starten av elitloppsförsöket. Tur att det slutade utan en olycka.

Snabbast: Harpers Joker sprang 1.06 sista 500 när han vann Fyraåringseliten. Hoppla!

Sämst: Musiken som Solvalla torterades oss med mellan loppen. Vikingarna, Kikki Danielsson, Lasse Berghagen … Locka ungdom till travet? Inte fan, de sprang nog hem med fingrarna i öronen.

Bäst: Vädret, har det varit bättre? Över 30?000 personer (!) njöt och gick hem med röda nackar.