”Du är kung, Ludde”

TRAV

Elitloppshelgen bjöd på många fina prestationer.

Men vilka toppade och vilka floppade?

Trav365:s expert Patrik Fernlund ger sina bästa minnen från helgen.

Patrik Fernlund

Helgens bästa:

1. Skully Gully (söndag lopp 8) var en häst jag gillade innan gårdagens start. Efter starten igår så älskar jag den här hästen. För vilken flygmaskin det är alltså! Från bricka åtta bakom bilen så laddade Antti Teivainen framåt från start. Efter en mycket tuff inledning så hamnade det fyraåriga stoet utvändigt ledande Lie Detector. Första varvet gick mycket fort och de flesta som var på Solvalla hade nog räknat in Lie Detector som vinnare 500 meter från mål. Men då ville den gode Antti Teivanen annat. Han krossade ledande Lie Detector på tre steg och bara försvann från sina motståndare över upploppet. Segertiden skrevs till 1.11,2 över 1609 meter autostart.

Elitloppet nästa år?

2. Hot Tub (söndag lopp 2) som jag skrev i början av veckan är jag inget störra fan av monté. Men söndagens montélopp var bland det värsta jag sett. Hot Tub sprintade direkt till ledningen och höll sedan ett stenhårt tempo. Jag stog på stallbacken och såg loppet och det var en mäktig upplevelse då han dundrade förbi mig i sista sväng. Trots stenhårt tempo hela vägen så ökade han hela vägen in i mål på nytt världsrekord. Jag lyfter på hatten för tränaren Marcus Öhman.

3. Exploit Caf (Elitloppssegrare) Exploit Cafs insats i Oslo var bra. Men söndagens båda lopp i Elitloppet var bland det värsta jag sett. Man ska inte kunna vinna Elitloppet på det sättet han gör det. I försöket så har han väldigt långt fram till Going Kronos. Men över upploppet så flyger Fabrice Souloys häst lågt till knapp seger. Sedan i finalen så går han med punktering stora delar av loppet. Min fråga är hur man kan vinna ett Elitlopp med punktering? Då måste man vara så mycket bättre än de övriga. Exploit Caf är en världshäst som tränas av min nya idol Fabrice Souloys.

4. Scarlets Aino (Sweden Cup-segrare) Scarlets Aino skulle blivit inbjuden till Elitloppet. Punkt slut. Nu hade Solvallapubliken tur ändå då de fick se Hans-Owe Sundbergs häst vinna Sweden Cup på ett mycket imponerade sätt. Vissrligen var finalen av Sweden Cup den sämsta på länge. Men så som Scarlets Aino såg ut så hade han inte gjort bort sig i Elitloppet. Det såg ut som Aino hade käkat taggtråd på lördags förmiddagen. I finalen körde sig Hans-Owe till spets och sedan lämnade han de övriga långt bakom sig. Mycket imponerade!

5. Västerbo Paradise (söndag lopp 7) Kent Knutssons nya stjärna är fortfarande obesegrad. Efter en tung inledning till spets så trodde jag att han skulle få tufft att freda sig över upploppet mot Raging Fool. Men den tuffa inledningen var inget som bekymrade Knutssons häst. I sista sväng rykte han åt sig några längder som de andra inte kunde plocka in. Fortsättning följer för denna supertravare…

Helgens sämsta:

1. Lie Detector (söndag lopp 8) fick enkelt överta ledningen och då trodde man det var klart. Men när Skulle Gully utmanade Stefan Hultmans drottning så vek hon ner sig som ett korthus. Något är det som stör henne.

2. Colombian Necktie (Sweden Cup) var hårt betrodd i Sweden Cup men kunde ingenting till slut efter en rätt så bra resa. Roger Walmanns strulpelle brukar göra bra lopp då han inte galopperar, men lördagens prestation var direkt dålig.

Övrigt:

… Så kommer jag inte glömma Johan Untersteiners blick när han körde av banan med Giant Diablo efter Elitloppsförsöket. Det lyste rädsla i hans ögon. Tur Johan tillhör toppen av kuskeliten så han klarade av situationen.

… Swept To Victorys sista 500 meter i V75-1 på lördagen. Hon hamnade bakom galopperande häst på botre långsidan men flög fram över upploppet.

… Min favorithäst B.W.L.Champions seger i det sista loppet på söndagen. Direkt till ledningen och sedan brisade han undan. Han kommer tillhöra kulltoppen under året. Bakom avslutade Stefan Hultmans Maharajah fruktansvärt fort.

… Det är tur Lutfi Kolgjini finns för svensk travsport. De flesta kuskar tycker vi journalister är jobbig och dryga. Men Ludde tar sig tid och är mycket trevlig. Du är kung, Ludde!