”Vi är för snälla”

Foto: jörgen tufvesson
Lutfi Kolgjini med sin stjärnhäst Going Kronos.
TRAV

Franska hästen Exploit Caf krossade allt trots punktering och tufft lopp.

Just nu är de svenska hästarna chanslösa i storloppen.

– Vi är för snälla och borde träna tuffare här i Sverige, säger Lutfi Kolgjini.

Foto: KANAL75
Anders Lindqvist.

Elitloppsfesten är över för denna gång och när vi summerar helgen räcker det med att säga:

Fransk dominans.

Både ettan och tvåan i årets Elitlopp tränas av den franske fantomtränaren Fabrice Souloy

Vann gjorde italienskfödde Exploit Caf som vann både försök och final. Båda loppen vann han efter härliga spurter. Det anmärkningvärda var att han vann finalen med punktering på ett av sulkyhjulen…

– Exploit Caf är en makalös häst. Han var fantastiskt bra i söndags. Han såg seg ut i finalen men när ekipagen svängde in på upploppet så spurtade han fruktansvärt fort. Han fick ingenting gratis och var en värdig vinnare, säger Frankrikeexperten Anders Lindqvist.

Tror du den franska dominansen kommer fortsätta?

– Det finns flera bra franska hästar och det finns mycket att ta av. Bazire som körde Exploit Caf är ungefär som Björn Goop är här hemma. Han är fruktansvärt bra.

Vad gör fransmännen så bra?

– Det finns flera orsaker till det. Det föds mycket fler hästar i Frankrike än vad det gör i Sverige. Sedan så är det bättre klimat i Frankrike. Den största orsaken är att tränarna har blivit mycket bättre än vad de var när jag flyttade dit. De tränar hårdare nu och hästarna blir starkare.

Going får beröm

Sveriges största hopp i Elitloppet var Going Kronos. Lutfi Kolgjini satte som vanligt fart på tillställningen och det såg länge ut som han skulle vinna försöket. Men precis innan mållinjen kom Bazire med Exploit Caf och nosade ut Going Kronos.

I finalen gav ”Ludde” sin stjärna ett tufft lopp och han tröttnade på upploppet.

Going Kronos slutade femma i finalen.

– Jag måste berömma Going Kronos. Han var fruktansvärt bra igår. Ludde körde för vinst och hästen kämpade bra. Det svänger fort och jag är övertygad om att Going och Ludde får vinna ett stort lopp snart, säger Anders Lindqvist.

Efter loppet sa Lutfi Kolgjini till SVT-sport så här.

– Vi är för snälla här i Sverige och får inte så många modiga hästar. Jag ska träna hårdare nu.