”Snacka om att det skulle bli hype”

TRAV

Vill vi ha mångfald eller likformighet?

Vill vi att alla lopp ska likadana ut?

Nä usch, inte jag i alla fall.

Kan det vara läge att köra V75 på Tingsryds milebana?

Det tycker en läsare som mejlat.

Jag och Lennart ”Kusken” Forsgren håller med.

Foto: KANAL75
Micke Nybrink

Så här skriver signaturen Milebanan:

”Hej Micke! Jag har sms:at till er i Vinnare några gånger för att höra era åsikter angående V75 på Tingsryds milebana, men frågan har aldrig kommit med i programmet. Jag tycker det skulle vara intressant att se en V75-omgång på en milebana Vad tycker du?”

Jag håller med. Det är klart att Tingsrydtravet som har anlagt Europas första milebana ska få vara med på V75. Egentligen är det en enda stor gåta att inte ATG, som jag vet förespråkar mångfald, har släppt in dem i finrummet.

”En fantastisk folkfest”

Lennart Forsgren, ”Kusken”, är (för en gångs skull?...) av exakt samma åsikt:

”De borde få en V75-omgång om året, det skulle bli en fantastisk folkfest och travpropaganda. Jag är också övertygad om att de skulle klara arrangemanget. Folket kring ­banan är entusiaster som jobbar dygnet runt om det krävs.”

Det häftiga med en milebana är förstås segertiderna. Hästar som springer 1.15 är plötsligt nere på 1.13, två sekunder snabbare än på en vanlig 1? 000-metersbana. 1.09,8 i Elitloppet i söndags skulle alltså motsvara 1.07,8, på ett ungefär. Wow!

En V75-omgång på Tingsrydtravet med fyra sprinterlopp över 1?609 meter, ett varv alltså, vore väl inte fel? Låt dessa köras i de högsta klasserna och fixa ett jättelopp i gulddivisionen med typ 500 000 kronor till vinnaren och en bonus (ös på, 500 000 till!) vid världsrekord. Snacka om att det skulle bli hype. ”Kom och se våra elithästar göra en attack mot världsrekordet. Ludde och Svanstedt lovar att gasa!”

Ett problem med milebana är att det kan vara svårt att se hästarna, de befinner sig ganska långt bort. En följebil med kamera vore därför en hit, så att man kommer närmare. Publiken på plats ska förstås kunna se loppen på storbildsplasma med en tickande klocka som visar tempot hela tiden. Just nu ligger vi på en sluttid under 1.08.

Hur är det då att köra på en milebana? Forsgren vet:

”Kul! Men man känner inte farten och öppnar lätt för fort. Tider i 1.07-tempo första 400 är vardagsmat, det är som på Solvalla i helgen som gick. Det lönar sig också att köra spårsnålt, farten tar ut sin rätt...”

Så vad väntar vi på? Att ingen ska vilja gå på trav längre? Vakna! Vi behöver våra travfester och Tingsryds milebana ligger i stort sett oanvänd.

Den får inga chanser. Någon som begriper varför?

FAKTA

Veckans tips

1. 2 Sundance

Clover

(Halmstad, V64-1)

Stark comeback bakom Red Chili Pirat. Spets-slut.

2. 4 Ivery L.B.

(Halmstad, V64-4)

Bra häst. Mycket bättre än raden. Kul drag.

3. 7 Coktail Will

(Halmstad, V64-6)

Vass i Lähdekorpi-debut. Krossade allt. Bra chans.