”Han blev riktigt ful”

Nu är Samuel Rehn stjärna tillbaka

TRAV

Samuel Rehn ligger däckad i influensa.

Men när lördagens V75 drar igång på Rättvik ska han vara tillbaka i sulkyn.

I den första avdelningen kommer han ut med sin stora talang Longlegs.

– Men han borde heta Shortlegs, för stor är han inte, säger Rehn och skrattar.

Foto: KANAL75
Samuel Rehn.

I fjol överraskade Longlegs med att gå till final i treåringarnas viktigaste lopp, Svenskt Travkriterium. I år är det stora målet Sprintermästaren på Halmstadtravet i början av juli. Detta trots att uppladdningen under vintern inte gått som planerad.

– Han fick någon infektion och bara hostade och hostade, gick ner i vikt och blev riktigt ful i pälsen. Jag hann bli riktigt orolig och det kändes som att hela säsongen lades i spillror när jag inte kunde träna honom som jag ville i mars och april. Men efter det har jag kört på och han verkar ändå ha utvecklats ruskigt fint i travet, så jag grämer mig inte för strulet i vintras längre.

Longlegs har hunnit få ett lopp i kroppen efter sjukdomen. Då körde Rehn tufft för ledningen för att sedan släppa taktpinnen till kompisen Jörgen Westholm. Därefter satt Rehn kvar i dennes rygg trots att han hade chans att gå ut i andraspår med 500 meter kvar till mål. Den manövern fick Rehn i efterhand hård kritik för.

– Många tyckte väl att jag körde bort honom, men allt blev fel och efter att ha fått öppna hårt ville jag inte riskera att köra honom trött. Om jag kör för tufft med honom i några lopp kan han bli het istället. Jag har en lång säsong att tänka på och kommer att köra på ett liknande sätt den här gången. Det är till Sprintermästaren jag vill ha honom på topp.

I lördagens lopp startar Longlegs från ett bra tredjespår bakom bilen. Hästen är startsnabb men någon offensiv taktik är alltså inte att vänta.

– Jag kör från start, sen får vi se vad som händer. Jag har inte bestämt någon taktik och det är omöjligt att säga vad som händer.

Grållen sätter färg på loppet

Samuel Rehn (V75-7) startar även Little Big Horn på V75. Den grå hästen är lätt att känna igen och Rehn är inne på att sätta ordentlig färg på loppet. Senast släppte han ledningen men det är inte aktuellt den här gången.

– Han blev en riktig surbock när det var flera omstarter senast och när jag släppte ledningen sprang han bara och bromsade. Att det är bilstart nu är en fördel. Då kan man blåsa ur honom ordentligt från start. Jag kommer att ladda järnet för att komma till ledningen och kommer vi dit är det färdigsläppt. Det är en ruggigt bra silverdivision men vi får sätta lite färg på loppet, det kan vara kul.

KANAL75