Världens bästa rider Sveriges hopp

TRAV

Inget sto har vunnit det franska galoppderbyt på över 100 år.

Men många tror att det svenskägda stoet Natagora kan göra det.

Till sin hjälp får hon en av världens bästa jockeys, Frankie Dettori.

Foto: KANAL75
Natagora kan vinna franska derbyt.

Natagora är ett av Europas bästa ston, kanske det allra bästa. På söndag kan hon bli det första stoet sedan La Moriniere år 1900 (!) att vinna prestigefyllda Prix du Jockey Club, det franska galoppderbyt.

Natagora ägs helt och hållet av svensken Stefan Friborg, bosatt i Brasilien. I dagsläget är hon tredjehandsfavorit att vinna löpningen, som har drygt åtta miljoner kronor i förstapris.

Senaste gången som ett sto ens var med i Prix du Jockey Club var Moonlight Dancer 1994, senast ett sto var nära att vinna var Bella Paola som var tvåa för 50 år sedan.

De nio ston som har vunnit loppet har alla gjort det under loppets begynnelseår 1836-1900.

Frankie vann i fjol

– Vårt sto är hundraprocentigt. Inget sto har vunnit på över hundra år så det är svårt att gå in i det här med stort självförtroende, men vi är optimister ändå, säger Stefan Friborgs racing manager Patrick Barbe.

Natagoras ordinarie jockey Christophe Lemaire har valt att rida loppets favorit High Rock istället, men kretsen kring Natagora litar på att franske tränaren Pascal Bary har satt deras häst i toppform.

– Vi är väldigt glada över att få Dettori som jockey. Han vann loppet förra året på Lawman. Startbox elva är inga problem heller, säger Patrick Barbe.

På tisdag åker Dettori vidare till Täby Galopp för att rida Stockholms Stora Pris.

Även Friborg, som snart är pensionär men som bara varit "stor" hästägare i fem år, hoppas kunna besöka Täby senare i år.

– Jag har inte varit på Täby Galopp sedan 1968, berättar han.

KANAL75

ARTIKELN HANDLAR OM