Så lockas en världsstjärna

TRAV

Tänk Er Ronaldinho i Allsvenskan.

Tiger Woods i Scandinavian Masters.

Eller Roger Federer i Båstad.

Så stort är det att jockeyn Lanfranco Dettori kommer till Täby Galopp på tisdag.

Foto: Kanal75
Superjockeyn "Frankie" Dettori.

När ryktet kom igång att ”Frankie” Dettori skulle rida under Stockholms Stora Pris tog nog de flesta det med en stor nypa salt.

Men nu är det klart.

Världens mest kända jockey - som vunnit så gott som alla storlopp av dignitet i världen - ska försöka lägga Stockholms Stora Pris till sin fantastiska meritlista.

Totalt rider 38-årige Dettori fem hästar på Täby åt tränarna Rune Haugen och Bendik Bö. Det är också dessa två som lyckats locka världsartisten till Sverige.

– Om man inte försöker lyckas man aldrig, det har jag alltid sagt. Frankie har ridit åt mig i England förut och när Bendik kom med förslaget nappade jag direkt, berättar Haugen.

Och Bendik Bö fick i sin tur idén från Olle Johansson, ägare till hästen King Quantas.

– Olle frågade mig vad det kostade att få hit en "riktig" jockey. Jag hörde mig för med Dettoris agent Ray Cochrane och det visade sig att han inte hade några viktiga ritter den här dagen. Sedan fick vi klartecken på tisdagen, då ringde jag och berättade för Rune som tände till och bytte jockey på två av sina hästar, säger Bö.

Får en månadslön bara för att komma

Kvällens två storlopp Stockholm Stora Pris och Täby Vårsprint har en sammanlagd prissumma på 1,5 miljoner kronor.

En icke föraktlig sudd ens för en jockey som Dettori, men med tanke på att hans uppsittningar i dessa lopp inte tillhör förhandsfavoriterna kan man ana andra motiv.

– Det är klart att han får en slant bara för att komma, en månadslön för någon som tjänar bra. Men mina hästägare håller ju på med det här för att det är roligt och att få en Frankie Dettori på sin häst, det är något alldeles extra, säger Bö.

Italienaren Frankie Dettori är inte bara en av världens främsta jockeys. Han är ett stort namn även utanför galoppsporten, en celebritet nästan i klass med de största fotbollsstjärnorna i England där han bosatte sig för nästan 20 år sedan.

Bland annat saluför han en egen herrparfym och ett delikatessmärke för snabbmat. Förra året lanserades dessutom Frankies dataspel.

– Jag vet att han håller på att skriva på en självbiografi så det kanske är för att promota sig själv lite här uppe som han kommer också, funderar Rune Haugen.

Optimistiska tränare

Och med en sådan världsartist i sadeln stiger också förhoppningarna om att stallets Tertullus ska kunna hävda sig väl i Stockholms Stora Pris.

– Det är väl ingen vild gissning att de andra ryttarna kommer att ha stor respekt. Så jag tror inte det är någon risk att hästen sitter fast i alla fall. Och Tertullus är kraftigt på väg uppåt. Hästen blev blind på ena ögat i en olycka förra året och fick säsongen förstörd. Jag tror att han kommer att växa in i högsta eliten i Skandinavien och med en sådan jockey har han alla chanser att få sitt genombrott här.

Och Bendik Bö är inne på samma linje i Täby Vårsprint.

– Just i sprinterloppen betyder den som rider extra mycket eftersom det blir väldigt täta fält. Jag tror inte det kommer att skilja mer än tre längder mellan första och sista häst. Dettori är expert på att hitta små öppningar och sätta in attacken i precis rätt tid.

– Dessutom är King Quantas i toppform, i senaste starten hamnade han illa till och gick fortast av alla över mål.

En utmaning

Och att Dettori inte kommer hit och rider två storfavoriter kanske just är hela tjusningen.

– Det blir en helt annan utmaning för honom, det känner han nog själv också. Nu får han verkligen chansen att bevisa sin klass, fastslår Bendik Bö.

Lanfranco Dettori kommer förutom Tertullus och King Quantas att rida Mick Jerome åt Haugen samt hästarna Eaglecott och Lady Penelope åt Bö.

Tävlingarna på Täby startar 18.20 och huvudloppet Stockholms Stora Pris beräknas komma iväg 21.00.

Robin Johansson/Kanal75