Glöm tiderna – kolla loppen

TRAV

Har ni också tröttnat på tider?

Själv var det länge sedan jag började blunda för tider i våra travprogram.

Har för mig att det var Lars-Göran ”Lilleman” Forsberg som lärde mig ”veta hut”.

Ni minns väl Lilleman, travoraklet som var med och startade facktidningen Guiden och under många år var Solvallas värmningsexpert? Vi pratar om travjournalistikens Sören Nordin.

Hur som helst, det var han som var med och anställde mig på tidningen. Och det var den hårda skolan som gällde. Öppnade man käften och påpekade att en häst ju vann på 16,3 – som var en förbannat bra notering på den tiden – sa han bara: ”Håll käften, du fattar inget, tider är det mest överskattade inom travet.” Sen fick man en föreläsning/uppläxning. ”Springa med i högt tempo kan alla hästar, de är flockdjur. Glöm tider! Titta i stället på vem de har mött och slagit, det är det enda som räknas.”

Kollar lopparkivet

Sen fick jag ju ett och annat återfall genom åren, påpekade kanske i förbifarten att en viss häst avslutat 1.13 sista 700. Hörru, det är väl i alla fall bra? Lilleman fnös bara och idiotförklarade mig. Han var som en sträng styvpappa, hård men rättvis och med hjärtat på det rätta stället. Jag lärde mig nog mycket under mina tio tuffa år på Guiden.

Numera tittar jag därför sällan efter tider. Ibland ser man förstås att en debutant vunnit på 15,7/2 140 volt och hoppar till. Men då brukar jag alltid titta på loppet (lopparkivet på atg.se) och se hur bra hästen egentligen var. Om den vinner från dödens med 40 meter är tiden värd att ta på visst allvar; om den smyger med och slår fem andra hästar, efter hugg och slag, med en halv längd låter jag mig inte imponeras.

Synintrycken räknas

Ni kanske också har märkt att på banor som Åby och Jägersro är det lika bra att lämna stoppuret hemma. Där travar, numera, varenda häst 11,5 sista 1 000. Och i snabbloppen är det vardagsmat att någon avslutar 1.08 sista 700. Det är helt sjukt. Inget är som förr.

Vad jag vill ha sagt? Att det enbart är synintryck som räknas. Det är ingen bra idé att spela en häst på sluttiden eller på hur fort den travat sista 1 000.

Tider är i stället något man använder för att värdera en prestation. Det handlar om tempon, hur loppen har körts. Om första

1 000 travats i lågt fart är det inte så konstigt att alla avslutar 1.11 sista 700 och att köhästarna är chanslösa. Såna lopp drar vi bara ett streck över.

Veckans tips

1. 10 Fizz de Zeun (Solvalla, V64-5) Grym i två raka. Bara springer förbi. Given spik.

2. 1 True Q. (Solvalla, V64-6) Hittat stilen hos Svanstedt. Snabb ut. Drag.

3. 8 Evita Pil (Solvalla, V64-4) Rapp slutstöt senast. Nu med proffskusk. Passas.