Han har chans på EM-guld

”Härlig upplevelse”

Foto: KANAL75
TRAV

Förra året vann han lärlings-SM på Åby.

Nu till helgen ska Tommy Karlstedt sätta hela Europas lärlingselit på plats då lärlings-EM avgörs i Holland och Belgien.

– Det ska bli en härlig upplevelse, säger han.

Tommy Karlstedt, 23, är uppväxt i Mantorp och har alltid haft ett stort travintresse.

Pappa Ralf Karlstedt är proffs på Mantorpstravet men Tommy har faktiskt aldrig jobbat i pappas stall.

Efter flera olika arbetsgivare finns nu den 23-årige kusktalangen hos Kari Lähdekorpi där han jobbar heltid.

– Jag trivs bra hos Kari. Det flyter på riktigt bra och man får nya erfarenheter. Det är väldigt stor skillnad på upplägget hos Kari än hos Hans Adielsson där jag jobbade förrut.

Du är fortfarande segerlös i år, varför?

– Det finns flera olika anledningar. En anledning är att jag bytt arbetsgivare och får inte köra lika mycket lopp nu som jag fick förut. Sedan så får jag köra sämre hästar. När man kör sämre hästar och mindre lopp så är det inte lätt att vinna, säger Tommy Karlstedt.

Hade du det bättre hos Hans Adielsson?

– Tiden hos Hans var den bästa jag haft läromässigt. Men psykiskt tog det hårt på mig. Jag var faktiskt på väg att sluta med travet. Jag tappade suget. Jag kände att glädjen inte fanns där längre. Hans är en duktig tränare men att jobba hos honom kräver enormt mycket av en psykiskt. Man blir väldigt instängd i hans verksamhet.

Segersäker

Förra året så vann Tommy Karlstedt lärlings-SM för andra året i rad. Segerhästen var Skip Dimanche som vann väldigt enkelt från ledningen. Året innan var segerhästen Tornado Joe.

– Det var skitroligt att vinna lärlings-SM! Jag var självsäkrare andra året. Det jag tänkte på när jag åkte ut till loppet med Skip Dimache var vad jag skulle säga i vinnarcirkeln efter loppet…

Bort med catchdrivers

Eftersom Tommy vann lärlings-SM så fick han automatiskt en plats i EM för lärlingar som avgörs i Holland och Belgien till helgen.

– Jag flyger ner till Holland med en kompis på fredagkväll. Sedan så kör vi tre lopp i Holland på lördagen. Sedan åker vi vidare till Belgien och kör tre lopp där på söndagen. Det ska verkligen bli jätteroligt.

Vad tror du om chansen att vinna EM?

– Det är väldigt svårt att säga. Jag har inte börjat läsa på loppen ännu men på fredag ska jag ha bra koll. Jag har kontakter i Holland som jag ska ringa. Sedan kommer jag även själv plugga på loppen. Man får gå på första intrycket samt känna i värmingen vad det är för typ av häst man kör.

Kommer du gå i pappas fotspår och bli tränare om några år?

– Jag hoppas det. Jag vill bli travtränare någonstans i södra Sverige. Sedan så skulle jag mer än gärna vilja avveckla catchdriver-biten i Sverige. Jag tycker inte catchdrivers tillför något för svensk travsport.