”De borde rycka upp sig där uppe”

Foto: KANAL75
TRAV

Östersund är redo för årets största travhelg.

Frågan är om de är redo för Lutfi Kolgjini?

Förutom vinstchanser tar travets främste åsiktsmaskin också med sig tankar om sporten i Norrland.

– Så länge de rullar tummarna där uppe lär det ju inte hända någonting, konstaterar Kolgjini.

Travtränaren Lutfi Kolgjini är stationerad i Malmö och reser ofta och mycket. Men han har aldrig satt sin fot på Östersundstravet. Överhuvudtaget reser han sällan högre upp i landet än Stockholm. Däremot har han åsikter om hur travet sköts i den norra delen av Sverige.

– Allmänt så bör de rycka upp sig där uppe. De verkar ha väldigt svårt att investera i hästar, omsättningen är låg och samtidigt vill alla ha mer pengar att köra om. Den ekvationen går ju inte ihop. Det blir rena Ebberöds bank. De verkar tro att det här är ett självspelande piano.

– Det borde ju inte vara svårt, för så jävla mycket nöjen kan de väl inte ha i Norrland som kan tävla med travsporten? Där finns ju inget Disneyland direkt, säger Kolgjini med ett skratt och menar att det måste till fler initiativ.

Han nämner Bodentravets företagsamhet som ett gott exempel; de tog in en sponsor och blev Peabtravet.

– Mer sånt så ska nog travsporten börja fungera där uppe också. De måste bara inse det själva först. Så länge de rullar tummarna och räknar med att ATG ska hjälpa dem så kommer det inte att hända något, ryter Kolgjini.

Det finns en anledning till att Kolgjini gör den ovanliga resan.

– Det har varit planerat länge eftersom Glen Kronos delägs av Mats Sundkvist som bor i Östersund. Självklart vill han se sin häst på hemmaplan under banans största dag.

Att ta sig från Malmö till Östersund på nationaldagen visade sig dock vara problematiskt.

– Ja, det är en jävla soppa. Jag kör där på fredagen och måste åka via Kastrup. Jag landar tätt inpå loppet så det blir hetsigt, hoppas att jag hinner. För mig är det betydligt smidigare att åka till Italien eller Frankrike, det är därför jag inte kör i norr så ofta.

Var börjar egentligen Norrland i din värld?

– Norr om Stockholm, blir svaret på typiskt Kolgjini-manér.

Östersund - en exotisk upplevelse

Trots jargongen ser han fram emot resan.

– Det ska bli jättekul, en rent exotisk upplevelse, säger Ludde med ett skratt och undrar med glimten i ögat om det fortfarande finns snö på banan.

Vad kan publiken förvänta sig av ditt besök?

– Jag vet inget om banan men jag hoppas förstås att den håller V75-standard. Eftersom jag lastar bra hästar så tror jag åtminstone att det blir en seger. Om inte annat så ska jag se till att det blir körning i loppen, lovar han.

Tre av Kolgjinis hästar kommer alltså till helgens V75-tävlingar. Av dem tror han mest på Glee Face (V75-1).

– Han gör bra lopp hela tiden. Han fick en sen lucka sist och hade vunnit annars. Glee Face är snabb ut och borde hävda sig bra här.

– Glen Kronos (V75-3) är en tuff häst. Han var ute i ett av elitloppsförsöken och då blev det tyvärr galopp när jag begärde för mycket av honom samtidigt som jag skulle flytta honom i banan. Hästen har toppform. Jag antar att det är Finders Keepers och Triton Sund som är värst emot. Vi kör barfota runt om nu, jag tycker att det ger honom en extra växel.

– Turnaround (V75-7) går mycket bra och vinner ofta. Nu har han fått ett pissläge men blir det körning så tar han många på upploppet för han är i sitt livs form.

Åsa Elmroth