Triton Sund plöjer ner fältet på potatisåkern

Foto: Kanal75
TRAV

Senast blev han bara trea. det sticker inte i ögonen.

Men spurten var grym och visst mördar han allt?

Som vanligt.

Det var länge sen Trtion Sund gjorde ett dåligt lopp.

Innan jag börjar analysen av Östersunds V75-omgång vill jag varna/flagga för en sak jag hört i veckan. Tydligen är Östersunds bana nyomlagd och enligt vad jag fått in på skärmen är det inget vidare ställt med underlaget. En tränare till en av Sveriges bästa hästar (han vill vara anonym) berättade för mig att den nyomlagda banan är en katastrof: ”Den är omväxlande stenhård, omväxlande lös som en potatisåker. Det kan ställa till med stora problem för många hästar”, sa han.

Ja, vi får väl se vad Lutfi Kolgjini säger när han kommer till Östersund. Han brukar inte vara rädd för att?… tycka till om underlaget.

Kolgjini sitter för övrigt bakom favoriten i V75-1, Glee Face. Hästen spurtade rappt och var bara knappt slagen av Korvet Klintholm i V75-finalen senast. Normalt sett har han god chans att leda runt om – men det finns saker som talar emot: långresan, voltstart, potatisåker?… Jag väljer att gardera. Ett givet motbud måste Jenspeter Hornline vara. Han såg ut som en dröm före tävlingarna senast och gick också klart bra

i skymundan, från köplats, i samma lopp som Glee Face var tvåa i. Tok­rysaren heter More Sea, han är kraftigt på gång och bara streckad på fyra av 100 kuponger.

Trainee E. och Åke Svanstedt kan vara stenklara i V75-2. Hästen var fin senast, bara brisade förbi, låt vara i billigt gäng. Tiden, 1.14,9/2?160, skiter vi totalt i. Den är i och för sig jättebra – men sluta stirra på tider så här års, det blir bara fel.

Jag tror i?stället på Ottens Vigo, trots läget. Här går jag helt på synintrycken från de senaste starterna. Hästen ser urstark ut! Jag anar ett offensivt upplägg av Håkan K Persson, som knappast reser till Östersund för att turista och spana efter storsjöodjuret.

Triton Sund vinner V75-3, Jämtlands Stora Pris. Jag tror i alla fall det. Triton var ute i Harpers Hanovers senast, långloppet under elitloppshelgen. Han satt långt bak då och avslutade ursinnigt som trea, 1.09 sista 800 med full sula över mål. Här gissar jag att Örjan Kihlström parkerar i dödens inför slutrundan och sen sväljer han Finders Keepers i två tuggor.

Lärlingsloppet

(V75-4) ser ut att vara vikt åt Zenta Palema. Hon var bra i ett kval till Drottning Silvias Pokal nyligen, för att sedan svika i finalen. Men då var hon sjuk, rosslig i halsen. Nu är hon frisk och jag kollade läget med kusken, Peter G Norman, på Solvalla i onsdags. Han sa inte emot mig när jag påstod att hon var en spik. ”Håller med. Jag kör för spets”, hälsar Peter G.

Jag synar favoriten

Kallblodsloppet (V75-5) låser jag på tre. Mörtvedt Jerkeld är egentligen överlägsen, men han svek senast och såna favoriter ska synas. Nordgubben ska tävla barfota för första gången på länge och Slått Eld är speedig som attan.

Fräcka spiken hittar jag i V75-6. Lost Without You har jag följt sedan han debuterade och jag kan lova att det är en fin häst, jättefin faktiskt. Senast svarade han för en mersmakande comeback då han ledde varje meter och vann överlägset. Jag tror på samma visa igen, även om jag nöjer mig med ”säkert vunnet”.

Fyra streck räcker och blir över (det där får jag säkert äta upp…) i sista. Eller är det så enkelt att Fortune Access leder hela vägen?

Helgens tips

1. 3 Triton Sund (Östersund, V75-3) Slugger i toppform. Sänker allt. Singlas.

2. 4 Zenta Palema (Östersund, V75-4) Perfekt uppgift. Full gas. Spets och slut.

3. 1 Lost Without You (Östersund, V75-6) Läcker typ. Fint läge. Leder väl runt om?

FAKTA

Micke Nybrinks V75-chanssystem

V75-1: 1, 2, 7, 8, 9, 10 (res 6–3)

V75-2: 1 ,5, 6, 12 (res 2–9)

V75-3: 3 Triton Sund (res 1–6)

V75-4: 4 Zenta Palema (res 6–1)

V75-5: 4, 5, 7 (res 9–10)

V75-6: 1 Lost Without You (res 12–8)

V75-7: 3, 10, 11, 12 (res 9–2)

288 rader/144 kronor