Varennes nya liv i Sverige

Foto: PATRIK FERNLUND
TRAV

Han är världens bästa travhäst genom tiderna.

Nu är han i Sverige och gör nya stjärnor – för 140 000 kronor per spermasats.

– Varenne trivs utmärkt här och han vet om att han är kung på stället, säger Katrin Eriksson, anställd på Menhammar stuteri.

Världens bästa häst genom alla tider.

Ja, så säger många experter om hästen Varenne.

Varenne var under flera år outstanding på travbanorna och många hävdade att han var oslagbar.

Åren 2001 och 2002 vann den italienske demonhästen Prix d'Amerique och Elitloppet och kallades i folkmun för ”monstret”.

Nu är Varenne i Sverige för att betäcka.

140 000 vid levande föl

Om du är intresserad av att få en avkomma efter Varenne får du räkna med att betala en rejäl slant.

– Varenne har plats för 150 ston men han är faktiskt inte fulltäckt ännu så det finns platser kvar. Vid levande föl så kostar det 140 000 kronor, säger Katrin Eriksson på Menhammar stuteri.

När Trav365 anländer till den fantastiska gården som ligger på Ekerö längs med Mälaren så möts vi av en fantastisk natur. Här är det rent och snyggt och ingenting lämnas åt slumpen. Hästarna mår som kungar i de enorma hagarna. Uppifrån stallgången hörs ett skrikande ljud. Vi vänder oss om och ser på långt håll hur en stor svart häst kommer emot oss.

Det är Varenne som är på ingång.

Man ser på honom att han trivs med livet på Menhammar. Han sträcker på sig och visar sina kompisar i de andra hagarna att han är på väg ut.

– Varenne trivs utmärkt här. Vi samlar sperma tre gånger i veckan. Varje gång vi samlar sperma så räcker det till ungefär 25 ston, berättar Katrin.

Hur länge stannar han Sverige?

– Det är inget datum bestämt. Men det blir till augusti, säger Katrin.

Motionerar ni honom?

– Han tränas ett par gånger i veckan på skogslingan. Sedan så var han ut på Solvalla innan Elitloppet och visade upp sig.

Många stjärnor på gården

Varenne är inte ensam om att vara stjärna på gården. Runt oss vimlar det av före detta världshästar.

Bakom oss står forne Elitloppsvinnaren Frome Above och tittar nyfiket i sin enorma hage som är flera hundra meter lång. När vi sedan rör oss in mot byggnaden så står avelsstjärnan Viking Kronos i ett hörn.

– Här står Vikingen, han är väldigt lugn. Varenne är mycket mer skrikig än Viking Kronos, säger Katrin.

”Han har allt”

Travfantasten Paula Asterie, som besöker Varenne samtidigt som Trav365, är fascinerad över superhästen. Och hon är intresserad av att köpa ett föl efter Varenne, och få köra den hästen i träning och i lopp.

– Jag har alltid drömt om att ha en häst efter Varenne. Varenne har allt en häst ska ha. Han har utstrålning och en fantastisk fysik. Sedan har han ett fruktansvärt bra psyke.

– Men det är en sak som måste finslipas. Jag måste ta tillbaka min körlicens. När jag gjort det kan jag vara med i matchen och tävla mot Kontio och grabbarna, säger Paula Asterie.

Är Varenne din favorithäst?

– Min egna häst Sigges Night är min ögonsten men Victory Tilly och Varenne ligger mig också varmt om hjärtat, säger Paula.

FAKTA

om Menhammar

Menhammar föder upp, tränar, tävlar och säljer förstklassiga travhästar. Här bedrivs också hingsthållning, jordbruk samt en mindre köttdjursuppfödning för växelbete och för att hålla sjönära marker öppna.

I mer än femtio år har gårdens marker varit hemvist åt ett av de mest framgångsrika och klassiska svenska stuterierna, men gårdens anor sträcker sig flera hundra år tillbaka. I 800 år har markerna kring Menhammar brukats. Det attraktiva läget vid vattnet, Ekerös närhet till staden och den bördiga jorden gör att Menhammar lämpar sig utmärkt för hästhållning.

Källa: Menhammar