Att stoppa Fiona var ett hjältedåd

TRAV

Sol, folkfest och dramatiska lopp.

V75 ska köras i hela landet.

Det är travets framtid.

Foto: Kanal75
Johan Edlund.

Gårdagens stora hjälte på Peabtravet var banveterinären Jan-Krister Larsson som hade modet att plocka bort favoriten i den fjärde avdelningen, Fiona Septim, från banan. Banveterinär har ansvaret för att djurskyddet efterlevs. Det vill säga att inga hästar far illa under tävlingsdagen.

Fiona Septim har ofta bekymmer med sin bakaktion och det var inget undantag i går. Ulf Ohlsson, som körde, gjorde tre provstarter men i ingen av dessa fick hästen det att flyta. Larsson valde då att inte låta Fiona Septim starta i loppet. Han struntade i att hon var favorit på V75 och att många satsat pengar på att hon skulle vinna.

Kunnandet borde finnas

Jan-Krister Larsson gjorde sitt jobb. ­Tyvärr är det inte många banveterinärer som har samma inställning som Larsson, för kunnandet att se en halt häst borde ju finnas. Jag har sett betydligt mer ofräscha hästar än Fiona Septim få tillåtelse att vara med i travlopp.

Efter att ha blivit störd till galopp i ett elitloppsförsök och suttit fast med krafter i den senaste starten fick Giant Superman äntligen till det i ett större lopp och tog sin första vinst sen hösten 2007. Hans insats var utmärkt men han hade inte vunnit loppet om Petter Lundberg (Glen Kronos) hållit rakt spår på upploppet. Glen Kronos kom in på upploppsrakan i andraspår men vinglade ned ett halvt spår och hindrade på så sätt Digger Crown att få fritt fram.

Det kostade Petter Lundberg tre dagars avstängning och 6?000 kronor i böter, likadant straff fick han för felaktig drivning.

Den stora snackisen innan loppet var om Björn Goop(Digger Crown) skulle släppa spets till stallkamraten Passionate Kemp (Adielsson). Svaret blev ja. Vad hade hänt om Goop valt att svara spetsen? Nu blev Digger Crown tvåa, men vilken placering han fått från spets vet ingen. Dock vet jag att Digger Crown vunnit 70-80 procent av sina vinster från spets. Jag gillar tävling och hade önskat att Goop svarat spets.

Stall Stig H i storform

Stig H Johanssons stall är i storform.

I onsdags blev det fyra tränarsegrar för Johansson och i går blev det en trippel för ”Mäster”, trots att favoriten i V75-3 Passionate Kemp svek. Bonus Käll är lätt att gilla. Han var mer eller mindre ovillig som treåring, men när han väl började tävla i år som fyraåring har framgångarna kommit.

I går hamnade han utvändigt ledaren, men trots det hade han inget problem att retfullt enkelt glida iväg till ohotad seger. Nästa vinnare var Just Face It, som inte imponerat i år, men i går svarade för en rejäl insats när hon långspurtade i tredjespår (utan rygg) sista 700 meterna.

Erik Adielsson är i flytet och då stämmer allt. Det såg ut som att jätteskrällen Eternal skulle vinna sista avdelningen. Men 75 meter innan mål fick Adielsson och Alvena Liston fritt fram efter en invändig löpning och kunde vinna med ett huvuds marginal.

Till sist – jag blir ledsen varje gång Going Kronos förlorar en tät slutstrid. I går hände det i Kymi GP. Är det bara tillfälligheter eller har han inte den rätta inställningen? Jag hoppas på det förstnämda men jag är inte säker.

Johan Edlund

ARTIKELN HANDLAR OM