”Jag väljer fotboll”

Travexperterna som väljer EM före trav

Foto: KANAL75
TRAV

Trav365 har låtit tre travexperter tycka till om de senaste travfrågorna.

Allifrån fotboll till banorna i Norrland.

Här är frågorna de fick ta ställning till.

Nu har fotbolls EM börjat och samtidigt är sommartravet i fullgång.

Om du måste välja, vad väljer du?

TH: Det beror på om det är Sverige som spelar eller inte. Om det är slutspelsfinal så väljer jag fotboll. Annars kan jag ju zappa som en galning emellan. Men Sverigematcherna vill jag följa. Trav kan man se lite då och då, men det är inte ofta vi får uppleva mästerskap.

AL: Trav gör före. Sveriges matcher väger tungt, men jag tror inte att det kommer gå så bra för Sverige så jag väljer travet. Vid Sveriges matcher då vill jag nog se fotbollen, om jag inte jobbar.

AG Då måste jag väl välja trav. Men jag vill helst inte missa Sveriges match på tisdag. Men är det en ”vanlig” match på tv så väljer jag helt klart travet. Jag följer Björn varje dag och brukar vara på trav ungefär två gånger i veckan.

Under V75-tävlingarna på Östersund var Åke Svanstedt och hästen Sky Prophet med om en incident. Hästen sprang sedan omkring på banan innan den fångades in.

Måldomaren beslutade att inte stryka hästen och Svanstedt ville köra.

Var det rätt att hästen fick starta?

TH: Jag tycker att man ska göra en veterinärbesiktning. Har hästen sprungit länge tycker jag att man ska stryka den oavsett. Hästens skick är viktigast.

AL: Jag tycker att det är upp till kusken om han vågar sitta upp igen. Nu har jag inte sett själva incidenten. Men tycker kusken och domaren att det är okej så ska hästen få starta. Sedan kan ju tränaren ta ett beslut och stryka hästen om det blir för tufft.

AG: Ur spelarsynpunkt så var det fel. Spelarna borde fått bytt sina bongar efter det som hände. Sedan så är det klart att hästen blir trött då den skenar runt som den gjorde. Men jag sa det till Björn att vilken hårding Åke är alltså. Han är en riktig hästkarl.

Tränaren och kusken Lutfi Kolgjini gjorde ett utspel i veckan som gick. Han anser att banorna i Norrland måste rycka upp sig och satsa mer.

Vad tycker du? Gör banorna i Norrland för lite?

TH: Principiellt tycker jag att banorna måste göra mera. Det handlar inte bara om Norrlandsbanorna som ska satsa mera. Banorna i södra Sverige ska inte slå sig för bröstet. Det är en ovana att banorna ska sitta stilla och låta STC och ATG sköta allt. Men jag tycker att det är lite orättvist, banorna i Norrland är inte ett dugg slöare. Många banor har gjort bra initiativ, så där håller jag inte med Kolgjini riktigt.

AL: Det är lite grann så. Det är några banor som gjort bra satsingar och Boden är ett bra exempel. Men Ludde överdriver lite så att det ska bli debatt. Men allmänt kan man säga att det är många bakåtsträvare inom travet och då är det svårt att förändra. I Norrland är det även mindre pengar, färre hästägare och då blir det färre människor som vill satsa.

AG: Jag tycker att banorna där uppe är sommarbanor. Sedan så tycker jag faktiskt att det är fel att de ska få köra V75 där uppe. Att åka med transport upp dit kostar fruktansvärt mycket pengar. V75 ska enligt mig köras mitt i Sverige.

FAKTA

Det här är travpanelen:

Annika Goop, gift med tränaren och kusken Olle Goop. Mamma till Sveriges bästa kusk Björn Goop.

Anton Lundqvist, ATG Live expert.

Thomas Nilsson, travexpert i TV4, tidigare travtränare och kusk själv. Tränade Legolas under sagohästens karriär.