Vita sagohästen på väg tillbaka

Foto: KANAL75
TRAV

Den vita sagohästen Majesty of Rock klarade den svåra skadan.

Nu är miljontravaren på väg tillbaka.

Knepet: laser- och shockwave-behandling.

Kari Lähdekorpi-tränade Majesty of Rock gjorde succé under våren och försommaren och sprang in 350 000 kronor och segrade i V75 och kom tvåa i en final.

Hästen tjusade publiken med sin vita färg och blev mångas favorit. Men sedan var oturen framme och hästen skadade sig svårt i höger framben. Veterinärerna fruktade att karriären var över och att Majesty of Rock aldrig skulle återhämta sig från senskadan.

Mirakulöst på väg tillbaka

Men mirakulöst nog mår den vita springaren redan bättre – och om en månad kan han vara tillbaka i träning. Till hösten kan hästen vara klar för comeback på travbanan.

– Skadan var inte så allvarlig som vi befarade. Han vårdas fortfarande på Mälarkliniken och får behandling med laser och shockwave varannan dag. Men det ser hoppfullt ut och förhoppningsvis kan hästen vara tillbaka i träning om några veckor, om veterinärtesterna går bra, säger skötaren Rasmus Svensson i Lähdekorpis stall.

Shockwave sänder ut stötvågor som genereras av tryckluft, behandlingen har tidigare använts med framgång på svenska idrottsstjärnor.

”Enormt skön känsla”

För Rasmus Svensson var det en stor lättnad när stjärnhästens skada visade sig vara lindrigare än befarat. Hästen har väckt stor uppmärksamhet och många har hört av sig.

– Det var en enormt skön känsla när jag fick höra att han kommer tillbaka, även om det kan bli svårt att bli lika bra som innan, vi kan nog inte matcha honom så hårt som vi gjorde, säger han.

Den vita färgen är något som gör att Majesty of Rock skiljer sig från mängden. Bara ett fåtal hästar inom svensk travsport är skimmlar, och i Kari Lähdekorpis storstall är Majesty of Rock den enda vita hästen. Och Majesty of Rock får specialbehandling för att bli extra lysande vit.

– Det är speciellt att han är vit. För mig innebär det extra arbete, även om det är trevligt besvär. Vi får tvätta honom med särskilt skimmelshampo som innehåller blekmedel innan han ska starta. Två-tre dagar före start börjar vi shamponera honom för att han ska se riktigt vit ut när han kommer ut på travbanan, säger Rasmus Svensson.