”En halv sup och en sillabit”

Foto: Kanal75
Fredrik Persson tar en V75-trippel på hemmaplan. I alla fall när han kör loppen i badkaret.
TRAV

Fredrik Persson tar en V75-trippel på hemmaplan.

I alla fall när han kör loppen i badkaret.

– Enda problemet är att jag inte har något badkar, säger 36-åringen och skrattar.

I en månad har Kalmartränaren Fredrik Persson laddat trion Flash Coger, Nino Coger och Tom Raider för V75 på hemmaplan i midsommarhelgen.

– Jag fick även med en fjärde häst på ett bananskal, men Uddens Intrip jagar bara pengar.

Fredrik Persson blev tränarchampion på Kalmar i fjol och hade sitt klart bästa år som tränare med närmare två miljoner inkört och en segerprocent på 14.

Siffror som ser ut att vara chanslösa i år.

21 segrar på 98 starter innebär en segerprocent på drygt 21 och kontot visar drygt 1,1 miljoner kronor.

– Jag har ett koncept som jag tycker fungerar och det var länge sedan jag hade formtapp för stallet. Det ger självförtroende och jag känner mig ganska lugn när jag kör. Det flyter på, helt enkelt, säger Fredrik Persson.

Träningskonceptet går förenklat ut på att Fredrik Persson stegrar träningen inför start.

– Jag börjar 14 dagar före start och sedan stegrar jag varje jobb där jag alltid vässar dem lite extra dagen före tävling.

Hur ser sista träningspasset ut?

– Först värmer vi upp ordentligt i fyra-fem kilometer och därefter blir det tre intervaller på rakbanan i 1.30-tempo, så har jag alltid gjort.

Tror att tre kan vinna

Fredrik Persson är optimistisk inför söndagens V75-omgång och med rätt resa tror han att tre av stallets hästar kan vinna.

– Flash Coger (V75-2) ska ta ledningen och sedan släppa till antingen Björn Goops eller Mathias Blomqvists häst. Sticker de sedan undan i sista sväng kommer luckan och då blir min livsfarlig. Uddens Intrip i samma lopp jagar bara pengar

– Med Nino Coger (V75-5) gäller det att jag prickar från start och ta ledningen, lyckas det kommer de aldrig nära henne, då tror jag hon vinner.

– Tom Raider (V75-6) är den jag tror mest på om jag tvingas välja endast en häst. Jag tycker han skaffat sig hårdhet på V75. I första hand gäller det att ha lite flyt från start och hitta tredje-fjärde utvändigt, sedan vill jag ha rygg när jag stöter 700 kvar tills mitten av sista sväng då det blir full attack.

Något midsommarfirande av större mått blir det inte för Kalmartränaren.

– Nej, personalen vill fira så då får tränaren jobba istället. Men visst blir det en sillabit och grejer här hemma - och kanske en halv sup till det.

Lars-Ove Pettersson/Kanal75