”Jag åker inte upp för att ha semester”

Foto: Kanal75
Order By Fax ska se till att fullända Per Lennartssons midsommarfirande i sin barndomsbyggd i Rättvik.
TRAV

Midsommarhelgen vänder travets värld upp och ner.

V75 körs på söndag och V65 på lördag.

Per Lennartsson väljer det senare för att kunna fira midsommar i sin barndoms Dalarna.

– Jag åker inte upp för att ha semester utan för att vinna lopp, förklarar Solvallatränaren.

Rättvik har konstruerat sitt midsommartrav med midnattstävlingar på torsdagen och V65 på lördagen.

Passande för kuskar och tränare som vill fira midsommaraftonen i lugn och ro. Och helt perfekt för Per Lennartsson som växte upp i Rättvik och vars föräldrar fortfarande har en sommarstuga några mil från banan.

– Jag flyttade därifrån när jag var 20 år och det är klart att det är trevligt att komma "hem". Numera är jag inte där så ofta, men man måste ju försöka behålla traditionen att fira midsommar med hela familjen när det går. I år passade tävlingsschemat och det ska bli trevligt, förklarar Per som har sin klara favorit när midsommarbordet dukas fram:

– Sillen, vanlig inlagd med svensk färskpotatis. Det räcker för att jag ska bli nöjd. Och så gärna en liten nubbe till förstås.

Ingen dricka efter tio

När kan förresten en kusk som ska köra lopp dagen efter ta sin sista "hutt" utan att riskera att åka blåsa rött i alkotesten på banan?

– Det är olika. En del klarar ju att hålla igång till efter midnatt. Men jag har inget sådant reningsverk i kroppen och sätter gränsen vid 22.00, efter det blir det inte en droppe till.

Nej, på lördag är det arbete som gäller och Lennartsson plockar ut tre av stallets bästa hästar inom V65-spelet. Först ut är Leading Lantern som återkommer efter kortare vila i det inledande Breeders' Crown-loppet för fyraåringar. För motståndet står bland annat kullettan Sahara Dynamite.

– Den lär vi inte kunna slå under några omständigheter. Min häst har fått en paus efter flera tuffa lopp som gjorde honom lite sliten. Han känns fin igen, men är inte vässad för några stordåd och då motståndet är hårt blir det ett snällt upplägg. Med en vilsam resa kan han följa med till en plats. Han har fungerat bäst med helstängt huvudlag, men jag kanske väntar med att sätta på det igen.

Blev rejält halt

Jämnåriga miljonärskan Filoxenia Light årsdebuterar i stonas BC-försök och inte heller här verkar det finnas några direkta segerplaner.

– Jag hade siktat på att starta henne i april, men hon har inte visat rätta trycket i träningen förrän senaste veckorna. Eftersom jag inte kört snabbare än 1.21/2 600 meter i jobb misstänker jag att det behövs några lopp innan den rätta formen sitter där. Jag försöker komma ner till plankan och kan inte tro på mer än lite platschans.

Desto mer uppåt är Per angående stallets stora stjärna Order By Fax som senast gjorde comeback efter drygt fyra månaders vila på grund av operation i ett framknä.

– Hästen blev rejält halt efter de två senaste loppen i Frankrike och veterinärundersökningen visade en utväxt i skelettet som skavde mot ett ligament. Det är inget problem som kommer över en natt så det är möjligt att det stört honom en längre tid. Operationen i sig var inte så komplicerad och verkar ha varit väldigt lyckad. Han känns betydligt smidigare nu.

Kan utvecklas ytterligare

Det får tränaren att se ljust på framtiden för sjuåringen som tjänat drygt fyra miljoner trots att han tvingats till ideliga avbrott under karriären.

– Om det här kan få hästen att kunna tävla kontinuerligt tror jag det kan utveckla honom ytterligare. I comebacken gjorde han ett riktigt bra lopp utan att vara speciellt tufft tränad och formen ska vara vassare nu. Att han travar bättre gör också att jag har lite förhoppningar om att kunna ladda bakom bilen, något han inte klarat tidigare.

Det låter som ett bra drag att bygga V65 och Dagens Dubbel-spelet kring.

– Hoppas det. Dumle Loss och Jetstile är tuffa motståndare, men visst räknar jag med att vara i

Robin Johansson/Kanal75