Niklas glädje smittar av sig

TRAV

Jag gillar när vinnare visar glädje och bjuder på sig själv.

Släpp loss känslorna. Allt behöver inte vara så förbaskat korrekt.

I går blev jag känslomässigt berörd vid två tillfällen. Det första ögonblicket inträffade när hemmatränaren Niklas Robertsson gästade TV-studion efter det att hans Dame Arrow vunnit V75-1. Robertsson var så glad att han bubblade inombords. Det var ingen hejd på hans glädje och den smittade av sig. För Robertsson, som endast har sex hästar i träning, var gårdagens seger den största hittills i karriären och det kändes naturligt att han hade tårfyllda ögon.

Att han dessutom fick vinna på hemma­plan, under banans största dag, gjorde saken ännu bättre. Det är viktigt för travets överlevnad att det finns mångfald bland vinnande tränare och kuskar. I USA är det 10-15 kuskar som kör och vinner alla lopp av dignitet, ofta med hjälp av varandra. Ena gången släpps kusk ”A” till spets, nästa gång är det kusk ”D” som får fördelar och den tredje gången är det kusk ”E” som får vinna.

Inte konstigt att publiken sviker amerikansk travsport. Det vore förödande om samma sjuka drabbade oss i Sverige. Det är därför jag gillar när små, okända tränare och kuskar lyckas i stora sammanhang.

I går vanns sex av sju V75-lopp av landets kusk­elit, den enda som bröt mönstret var Niklas Robertsson och han var gladast av alla.

Ingen blir så glad som Hultman

Den andra gången jag fängslades emotionellt var när Jaded vann V75-3. Inte så mycket för hästens imponerande prestation utan mer för de känslor som tränaren Stefan Hultman ger efter travlopp. Det finns ingen som är så glad som Hultman när någon av hans hästar vinner ett större lopp. Då är det mer regel än undantag att det kommer glädjetårar. Lika glad som han blir vid framgång lika besviken blir Hultman när hans hästar misslyckas. Inte sällan har han dragit iväg hem direkt efter målgång när någon av hans hästar gjort en sämre insats.

I går var han så där lycklig som bara han kan vara efter en vinst. Det är svårt att inte dras med i hans lyckorus. När Jaded fungerar som han gjorde i går har han få övermän på kort distans i landet. För tre veckor sen krossade han ett liknande gäng efter ett tidigt avancemang till dödens och i går fick han samma tuffa upplägg av Örjan Kihlström. Jag vet att motståndet inte har varit av värsta sorten men sättet som Jaded vunnit på vittnar om mycket hög internationell klass.

Härlig finess av Erik Adielsson

Jag njuter varje gång jag ser en taktisk finess som lurar motståndaren oavsett om det handlar om fotboll, friidrott eller trav.

Erik Adielsson bjöd på en delikatess bakom Mighty Value i V75-2. Adielsson hade ett val sista varvet, antingen avancera i tredje/fjärdespår och som bäst bli 3-4 eller att testa invändigt och ha chans på segern.

Han tittade sig runt, såg konkurrenternas position, läste loppets fortsättning och valde den spårsnåla varianten. Det blev rätt. Jag är säker på att många andra kuskar valt det andra alternativet. Det är sånt agerande som skiljer landets bästa kuskar från mängden.

Johan Edlund