Han segrade – mot alla odds

Foto: KANAL75
French Coktail och Åke Lindblom.
TRAV

Åke Lindbloms nya stjärnhäst French Coktail segrade i går på Solvalla.

Det hade ingen trott för ett år sedan.

– Han drabbades av tarmvred förra året och kunde ha dött, säger hästens tränare Åke Lindblom

Gårdagens tävlingsdag på Solvalla innehöll många fina sportsliga prestationer. En av de som imponerade mest var French Coktail som segrade i Big Lamas lopp som gick över mastiga 3 640 meter.

– Det är en jäkla krigare det här. Liten är han och jag köpte honom som tvååring för en mycket billig peng. Många sa till mig då att jag köpt en ponny, men jag sa då att han hade fina ögon. Jag älskar hästar som har franskt blod i sig.

Hur var han som unghäst?

– Han hade det svårt som unghäst. Han hoppa och skutta och hade ingen ordning alls.

Nära döden

French Coktail har på de senaste tio starterna vunnit sju segrar. Men hade någon sagt det till Åke Lindblom förra året så hade han förmodligen bara skrattat.

– Han fick på höstkanten förra året tarmvred. Det blev helt enkelt förstoppning och han hade ett vek på tarmen. Sedan så hade vi kvarka i stallet förra året. Då kollade vi upp French Coktail och det visade sig att han hade problem med halsen. Då fick han även opereras för det. Efter det har allt gått som på räls. Men hade det inte varit för Strömsholms sjukhus hade det aldrig gått. Först räddar de livet på honom och sen fixar de till halsen. De har gjort ett fantastiskt jobb.

Hur långt tror du han kan gå?

– Det verkar som han bär pengarna på ett bra sätt och jag tror han kan bli ännu bättre. Han är stark och gör alltid sitt bästa. Det är en ärlig häst. Sedan har han som de flesta franska hästar ett fantastiskt mod.

”French Coktail kan slå Lugdunum”

Åke Lindbloms stora stjärna Lugdunum startar på Solvalla nästa onsdag. Lugdunum är känd för sin härliga utstrålning och sin extrema styrka. Men Åke är inte säker att han skulle vinna över French Coktail.

– French Coktail kan slå Lugdunum. Häst mot häst är French Coktail chanslös. Men Lugdunum är lite besvärlig och bökig och får French Coktail smyga med så kan han slå av Lugdunum om de skulle mötas i lopp, säger Åke Lindblom.