Här är de bästa hästarna 2008

Foto: KANAL75
Hot Tub, Torvald Palema och Finders Keepers.
TRAV

Många fina insatser har skådats av de svenska stjärnhästarna under 2008.

Men vilka har egentligen gjort de bästa pretationerna?

Trav365:s Patrik Fernlund rankar de tio hittills bästa hästarna under året.

Trav365:s expert Patrik Fernlund.

1. Torvald Palema

Torvald Palemas seger i Olympiatravet ser jag som den bästa prestationen av en svensk häst i år. Den Åke Svanstedt tränade hästen stack direkt till ledningen för att sedan släppa till stallkompisen Adams Hall. Johnny Takter som körde Adams Hall drog undan genom sista sväng och när Åke och Torvald fick chansen så small det bara till. Enkel seger och pisken upp i luften av Kuuung Åke!

Ännu häftigare var att Åkes två andra hästar, Adams Hall och Finders Keepers var tvåa och trea. En tränartrippel av Svanstedt vilket är en enorm prestation.

2. Hot Tub

Många fina prestationer fick vi se under årets Elitloppshelg. Men det som satt sig mest på näthinnan hos mig är Hot Tubs prestation i Montéeliten under söndagen. Bezier Maxime som red ”Tuben” den dagen sände till ledningen och drog sedan undan i ett ursinnigt tempo. När jag trodde han skulle tröttna så längde Hot Tub bara på steget och försvann lekande enkelt till seger på nytt världsrekord. En helt enorm prestation och det är väl inget snack om vem som är världens bästa montéhäst? Marcus Öhman som tränar är en grym kille.

Åk till Frankrike i vinter Marcus och krossa fransmännen! Det vet jag att ni klarar av.

3. Finders Keepers

Finders Keepers är en av mina personliga favoriter. Åke Svanstedts startkatapult får aldrig det riktiga erkännandet som en topphäst, men enligt mig är det givet. Finders Keepers tillhör toppen av svensk travsport. Han överraskar ständigt och i Olympiatravet var jag i stort sett ensam om att tro på honom. Mailen öste in och folk frågade sig hur f-n jag kunde tro på den sopan. Enkelt sa jag. Han är startsnabb, det vinner man mycket på i loppen.

När bilen släppte fältet i Olympiatravet brakade Finders Keepers till ledningen för att sedan släppa. Till slut hamnade han i tredje invändigt och kunde efter sen lucka spurta till sig en tredjeplats och 325.000 rullade in på hästägarnas konto.

Efter det var han ut och vann Guldfinalen på Solvalla från rygg ledaren efter en stenhård slutstrid mot Scarlets Aino. Tack vare den segern fick han en plats i Elitloppet och som vanligt trodde ingen på Finders Keepers. Nu blev det ingen seger men prestationen i Elitloppsförsöket och i finalen var femstjärnig. Senaste framträdandet ägde rum på Östersund och där vann han relativt enkelt Jämtlands Stora Pris efter ledning runt om.

4. Commander Crowe

Många kanske jag tycker är taskig som inte sätter Commandern högre upp i min rank. Men han har faktiskt inte mött de bästa hästarna än och då får man stå tillbaka. Petri Puros megastjärna kan bli hur bra som helst. Men för att han ska hamna högst upp krävs det att han möter de absolut bästa i världen. Jag väntar med spänning.

5. Opal Viking

Visst, Opal Viking floppade i Olympiatravet men slutar man trea i världens tuffaste lopp Prix d'Amérique så förtjänar man en plats på listan. Opal Viking radade upp fina prestationer utomlands i vintras och laddas nu för ett nytt vintermeeting. Nils Enqvist gör ett lysande jobb med sin ögonsten och är enligt mig given på listan.

6. Red Chili Pirat

Patrik Södervalls stjärna gör alltid sitt och slutade fyra i årets Elitlopp efter en invändig smygare av Örjan Kihlström. Faktum är att Red Chili Pirat endast startat fyra gånger i år men ändå gjort flera fina insatser. I årsdeuten såg han lysande ut och att komma fyra i Elitloppet gör att han kanske skulle upp några steg på listan. Jag ser med spänning fram emot Red Chili Pirats nästa start som högst troligt blir Forus Open.

7. Lord Capar

Att en treåring slår sig in bland de redan etablerade världsstjärnorna kan ses som märkligt. Men Lord Capar är något utöver det vanliga. Hästen ser inte mycket ut för världen men när det vankas lopp tar han fram sitt enorma löphuvud och borrar ner sig. Allt som oftast ser han slagen ut men när mållinjen närmar sig så är han med och fightas. Sven Anderssons italienska stjärna kommer bli något stort, riktigt stort.

8. Going Kronos

Luddes ögonsten Going Kronos fick en åttonde plats på listan. Going gör alltid fina insatser men stinget till slut verkar han ha lämnat i stallet. Det är inget att säga om att han ibland åker dit mot smygkörda hästar då Kolgjini dragit stenhårt sista varvet. Men enligt mig så är Going Kronos skyldig att vinna sitt Elitloppsförsök. När de svänger in på upploppet så leder svensken med så många längder att det ska vara omöjligt för Exploit Caf att plocka in. Men när mållinjen kommer så är Solouys fantomtravare ändå först. Men Going och Ludde sätter färg på svensk travsport. Hoppas Lutfi väljer starta i Forus, då ska de andra få hålla i sig!

Har ni någon fråga eller synpunkt? Maila då till [email protected]

Trav365