Superlöftet som kan vinna Elitloppet

Foto: KANAL75
Maharajah tillsammans med Örjan Kihlström.
TRAV

Han är döpt till en kung och uppträder som en sådan.

Maharajah är Stefan Hultmans nya stjärnskott.

I E3-finalen är han favorit till sin första storloppsseger.

Men Hultman har redan siktet inställt högre än så.

– Det kan absolut vara en blivande elitloppsvinnare. Han är det värsta råämne jag någonsin har tränat, säger Stefan Hultman.

Solvallatränaren har plockat fram flera stjärnhästar genom åren.

Nu har han gjort det igen.

Maharajah ser ut– precis som namnet antyder – som en riktig kejsare.

Den karismatiske treåringen har en markslukande aktion, och bollade med konkurrenterna i E3-försöket.

Under lördagen är han favorit i V75 till ett förstapris på 800 000 kronor.

– Det kändes som en undantagshäst direkt första gången jag körde honom. Det var i april förra året som tvååring och redan då sa jag att det var den bästa häst jag hade kört.

– Han har en enorm motor och mjuka och fina, elastiska rörelser. Hästen blir aldrig stel och utan är jämt spänstig och fin i steget, berättar Stefan Hultman.

Bra snurr på stallet

Hultman har själv åkt berg- och dalbana genom sin karriär som travtränare. Inledningen gick bra, sedan var han nere i källaren och mer eller mindre uträknad innan han började på Menhammar. Sedan blev det succé med världsstjärnor som From Above, Naglo och Pine Dust i spetsen. De senaste åren har det återigen varit lite tyst om honom men nu har det vänt igen.

– Vi har inte många starthästar men de som startar gör det bra och vi har bra form på stallet just nu. Jaded har glatt mig enormt mycket vid sina segrar i gulddivisionen och likaså Lie Detectors vinst i Drotting Silvias Pokal. Dessutom har Triton Sund haft fina framgångar i guld, säger Stefan.

När det gäller Maharajah har han svårt att hålla igen med superlativerna.

– Han kan bli MINST lika bra som From Above. Men till From Aboves försvar ska sägas att han blev skadad efter elitloppssegern. Annars hade han kunnat gå hur långt som helst.

– Som travtränare drömmer ju om att få fram den där riktiga värstinghästen. Maharajah kan definitivt vara en sådan, säger Hultman med eftertryck.

Ludde imponerad

Alla kollegor och konkurrenter till Hultman pratar varmt om Maharajah. Till och med Lutfi Kolgjini som har kvalat in sju hästar till E3-finalerna.

– Efter en seger på Solvalla kom ”Ludde” in i stallet och ville titta närmare på hästen. Han var mycket imponerad och sa till mig att här har du en blivande stjärna.

– Trots att han fick stryk av Maharajah i försöket var han så glad över att få se en sådan undantagshäst. Örjan satt med sträckta linor på en kanontid som 1.14,2 och han och ”Ludde” bara garvade till varandra över upploppet. Det var en otroligt imponerande insats och hästen hade gott om krafter kvar i mål.

– Jag tror att Maharajah redan nu kan springa en låg 1.13-tid. Han måste ha en bra chans att vinna finalen felfri, säger Hultman.

Vad behöver han förbättra för att ta steget fullt ut och bli den där riktiga världsstjärnan?

– Först så måste han såklart fortsätta att utvecklas. Om han sedan lär sig att öppna bättre kommer hästen att bli helt komplett. Det finns lite till att slipa på.

Hur är hästen annars som individ?

– I stallet är han en snäll, mysig och cool häst. Han har ett enormt stort självförtroende och uppträder som en riktig kung. Han har det där lilla extra som en stjärna ska ha.

– Han har gått lugna jobb i skogen måndag och onsdag och känns underbart mjuk, smidig och spänsig. Det är en ren fröjd att köra honom.

Vad har du för framtidsutsikter med Maharajah?

– Det kan absolut vara en blivande elitloppsvinnare. Men först hoppas jag att han lyckas i storlopp som Kriteriet och Derbyt. Visst, alla vet hur svårt det är att vinna de loppen men man måste få ha lite drömmar och mål.

– Med en häst som Maharajah kan man definitivt ha det. Han kan faktiskt bli hur bra som helst, säger Stefan Hultman.

Förutom Maharajah har Hultman ytterligare två hästar till start inom V75:

– 4 Triton Sund (V75-3) har gått bra en längre tid och höjt sig ett snäpp. Senast tyckte Örjan att han var lite sämre och hästen rumplade till lite 100 meter från mål. Det hade varit täta starten och han var lite sliten. Nu har han fått ta igen sig och känns jättefin i lugna jobb. Han har fått ett bra läge och kommer även att tävla barfota runt om vilket är ett klart plus. Glen Kronos och Conny Nobell är bra hästar men min ska absolut räknas med vinstchans.

– 9 Laughing Stock (V75-5) var lite seg senast i Boden med öppet huvudlag. Därför kommer vi att göra en del förändringar till den här starten. Han får ett norskt huvudlag på sig för första gången och dessutom blir det barfota runt om. Så har hästen gått en gång tidigare men det var länge sedan och då hade han ingen form. Jag tror att det här kommer att höja honom men tror ändå inte att han räcker till vinst. Är han fyra, femma är jag fullt nöjd.

Michael Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM