Europas travkung

Foto: KANAL75
TRAV

Jean-Michel Bazire dominerar storloppen i Europa fullständigt.

I Forus Open var elitloppsvinnaren L’Amiral Mauzun enastående.

Därmed tog Bazire sin tredje stora seger under helgen. Totalt körde han in tre miljoner kronor.

Aldrig har någon travkusk dominerat som Jean-Michel Bazire gör just nu. Åtminstone inte i internationella travsammanhang.

Bazire vann tre storlopp i helgen – i tre olika länder.

?I lördags eftermiddag styrde han in Felix del Nord i Paris.

?Sent på lördagskvällen vann han sedan Gran Premio Tino Triossi Rom med Igor Font.

?Succéhelgen avslutades i Stavanger med Forus Open.

Trots den tyngsta löpningen var L’Amiral Mauzun först i mål. Han fick vandra utvändigt om ledande Scarlets Aino som drog i ett stenhårt tempo. Första varvet travades på 1.10,1 men det var inget som knäckte fransosen. Över upploppet slog han klorna i ledaren och tog en imponerande seger. Vinnartiden blev nya banrekordet 1.10,5. Förstapriset var en miljon norska kronor.

– Det här är en superhäst. Han fick ett tufft lopp men gjorde en stark prestation. Han gör alltid sitt bästa och är fantastiskt bra på att springa i svängarna. Det är inte många som slår honom på platta banor, berömde Jean-Michel Bazire.

Nära svensk sensation

Det var dock inte långt ifrån att en svensk sensation ägt rum. Scarlets Aino och Hans-Owe Sundberg satte färg på loppet efter att ha tagit över ledningen från Digger Crown i första kurvan. Scarlets Aino stretade emot heroiskt i det längsta men fick till slut ge sig mot övermakten.

Trea blev Digger Crown som bjöds på en perfekt resa av Erik Adielsson.

Going Kronos svek

Däremot svek det stora hoppet på förhand, Going Kronos. Lutfi Kolgjinis karismatiske häst har svårt att få till det i stora sammanhang. Trots ett lopp i andra par utvändigt hade han problem att följa i sista kurvan. Going Kronos blev sexa och var rejält utklassad.

– Han var helt livlös i dag och något måste vara fel. Han står i samma stall som Micro Mesh och Lou Kronos vilka båda underpresterade i E3-finalen i lördags. Jag misstänker att de har fått något skit i kroppen, sa Kolgjini.

– Det märkliga är att vi tog blodprov på Going Kronos i fredags innan han klev på transporten till Norge. Då fanns det inga fel alls och nu får veterinären gå igenom honom. Jag hoppas att han blir bra snabbt så att vi kan ladda för Hugo Åbergs hemma på Jägersro som är nästa stora mål.

Michael Carlsson