Bosse Hansson om sin stora passion

Bo Hansson på Solvalla.
TRAV

Sportkommentatorn Bo Hansson är känd för att förknippas med fotboll och bandy.

Nu när han är pensionär är trav och galopp två av hans stora intressen.

– Jag är på Solvalla nästan varje onsdag, berättar han.

Trav365 träffar Bo Hansson på Solvalla strax före V64-tävlingarna.

– Vi brukar vara några stycken som tippar tillsammans. Vi turas om att göra ett system, berättar han.

Några större summor har de inte blivit, men för några veckor sedan var det nära att de plockade in 30 000 kronor tillsammans. I stället blev det 4 000 kronor var.

– Jag spelar alltid lite grann när jag är på trav och det har gått bra ett par gånger, säger han.

Stig H och Erik

Några knep för att lyckas vinna på trav har han inte.

– Det är väldigt många olika saker som spelar roll. Hästens form, ryttaren eller kuskens form och tränaren spelar en roll. Just nu har Stig H och Erik Adielsson bra form. Deras hästar ska man titta noga på. Stig H har vältränade hästar och Erik är en vaken kusk som vet vad hästarna klarar av, berättar Bo Hansson.

När det var V75 på Boden anade han att Stig H:s hästar skulle vinna många lopp.

– Tyvärr var det fotboll då så jag spelade inte. De hade inte vunnit så mycket innan, men jag förstod att de skulle vara överlägsna när de kom till Boden, säger han.

Läste om trav

Intresset för trav och galopp fick han redan som liten.

– Tv fanns inte när jag var liten. Jag läste sportsidorna i morgontidningen och där stod det om trav och galopp. Jag trodde att jag skulle läsa det. Sedan gjorde jag lumpen på kavalleriet och då fick jag lära mig att mocka och rida. Jag fick mer förståelse för hästar även om vi inte sysslade med trav, säger han.

Någon egen häst har han aldrig haft, även om många försökt sälja hästar till honom.

– Nej, då tittar man bara på sin egen häst i loppen. Jag har inte ens varit med i en andelshäst. Jag tycker inte att det är så festligt, säger han.

I dag får han ofta erbjudanden att uttala sig om olika sporter, men livet som journalist saknar han inte.

– Jag saknar inte jobbet som sådant. Jag får förfrågningar om att vara med i olika paneler. Jag gjorde en serie program i samband med sommar-OS i Aten. Men det var som om man inte hade något eget liv, säger han.

Vinnare V65

När han är hemma försöker han titta på Vinnare V65 på kvällarna, men han tycker att de slarvar för mycket.

– De är lite haspliga med resultaten. De hasplar bara över det. För spelarna är det viktigast av allt. Den skylten är oerhört viktig eftersom man vill veta vad kupongen är värd. De tror att det måste hända något i programmet hela tiden.

Bo Hansson besöker även Täby Galopp för att se tävlingarna och enligt honom är det mer likheter än skillnader mellan trav och galopp.

– Det har mycket gemensamt med formen på hästarna, ryttarna, kuskarna och formen på stallet. Även spelet är lika. Men många inom travet ser ner på galoppen och galoppen ser ner på travet, säger han.

FAKTA

Bo Hanssons V75-förslag

V75-1: 7 Hoof Beats

V75-2: 1 Bonus Käll

V75-3: 1,2,4,10

V75-4: 1,4,5,12

V75-5: 2,4,5,6,9

V75-6: 2,3,4

V75-7: 3, 10

480 rader/240 kronor.

Om omgången

”Jag hittade inga andra bra spikar. Men skulle de två första spikarna gå in finns det många streck kvar. Men det här är en ren chansning.

Den här gången är det final på Bergsåker och det är ett begränsat antal hästar som kan vinna. Sedan kan det bli en skräll eller två. Det blir det alltid.”