Travhästar blir mat åt lejonen

Foto: Foto: HANNAH MODIGH
samsas om köttet Lejonen kastar sig snabbt över det färska köttet. Ett par av hannarna bråkar lite, men snart ligger lejonen lugnt runt köttet och äter sig mätta.
TRAV

Rovdjuren på Kolmården äter hästar som lämnas in på djurparken.

Även travhästar blir mat åt rovdjuren.

– Jag skulle må väldigt dåligt om jag skickade min häst dit, säger Annika Goop.

Nyligen berättade Aftonbladet att hästar slaktas på Kolmården för att bli mat åt hungriga rovdjur. Ägaren Maria Lindgren tog farväl av sin ridhäst Afrodite, 15, som blev mat åt lejonen. Även travhästar lämnas in till Kolmården för att bli föda åt lejon, vargar, lodjur och andra köttätande djur. Det är dock inte lika vanligt med travhästar, ungefär var 20-30:e häst är en travhäst.

– Historien bakom detta var att vi hade svårt att få kött till djuren en gång i tiden. En period var det väldigt kritiskt och då valde vi att göra så här. Det kostar väldigt mycket att avliva en häst men skickar man hästen till oss så avlivar vi hästen gratis, men sedan får vi köttet från hästen som sedan djuren äter upp, säger Torsten Möller, klinikveterinär på Kolmårdens djurpark.

Avdankade travhästar

Hästarna som kommer till Kolmården har blivit bedömda av en veterinär utifrån och är oftast gamla och slitna.

– Vi tar emot hästar som är bedömd av en veterinär utifrån. Det är inte vi som bestämmer om de ska avlivas. När hästägarna ringer så får vi reda på vad det är för typ av häst. Jag har varit med om att några hästar har varit gamla avdankade travhästar, säger Pauline Olofsson.

Två hästar i veckan

Och djuren på Kolmården äter med glädje upp de avlivade hästarna.

– Alla köttätare här äter hästarna. Vi brukar använda cirka två hästar i veckan. Men det varierar, säger Torsten Möller.

Är det kända travhästar ni får in?

– Nej. Det är gamla och slitna travhästar, säger Torsten Möller.

Inget för Goop

Att skicka sin gamla häst till Kolmården blir allt mer vanligt. Men för Annika Goop, som jobbar i sin make Olle Goops stora träningsrörelse väcker det starka känslor.

– Jag skulle aldrig klara av att skicka min häst dit. För mig skulle det vara för känslomässigt. Jag skulle må väldigt dåligt om jag skickade dit min häst, säger hon.