Stjärnorna gör uppror

Foto: ALN
Lutfi Kolgjini, Stig H Johansson, Jim Frick och Björn Goop är några av topptränarna som går till attack mot STC:s ledning.
TRAV

Byt ut STC:s ledning!

Det uppmanar Stig H Johansson och flera av landets ledande tränare.

I ett öppet brev visar de sitt missnöje mot ledningen av svensk travsport.

– Vi måste ha en stark ledare och det har vi inte idag, dundrar Jim Frick, ordförande i Travtränarnas Riksförbund.

Foto: KANAL75
Patrik Sandin

I facktidningen Travronden har Sveriges ledande travtränare en skarp insändare. Den är undertecknad av Stig H Johansson, Björn och Olle Goop, Roger Walmann, Lutfi Kolgjini, Kari Lähdekorpi med flera, som går till hårt angrepp mot STC. De visar stort missnöje med ledningens sätt att sköta svensk travsport. Framförallt tycker de att STC inte har agerat tillräckligt i frågan om Unibets entré på den svenska spelmarknaden.

– Ledningen är alldeles för svag. Vi tycker inte att STC har försvarat sig alls i frågan om Unibet. De måste agera kraftfullt och styra upp det här bättre. Vi behöver en stark ledare för svensk travsport och det är inte Patrik Sandin. Han måste bytas ut, säger Jim Frick.

Vem vill ni se som ny ordförande?

– Det vet jag inte. Rune Anderssons har framfört mycket vettiga synpunkter men jag vill inte komma med några namnförslag.

Vad vill ni se för åtgärder ifrån ledningens sida mot Unibet?

– Men va fan, räcker det inte med att vi är travtränare med allt vad det innebär. Ska vi även behöva sköta sådana här saker. Det är väl ändå upp till travförbundet att ansvara för det.

Besviken på tränarna

Ordförande i Svenska Travsportens Centralförbund är alltså Patrik Sandin. Han bemöter kritiken ifrån travtränarna så här:

– Jag är besviken över tränarnas sätt att agera. Det hade varit trevligare och bättre att framföra sina åsikter direkt till STC, säger Patrik Sandin.

– Förtroenderådet har möte i Malmö på fredag och där kommer styrelsen för Travtränarnas Riksförbund att vara med. Det hade väl varit lämpligt att ta upp frågan där istället för att gå ut i media. Jag tycker att det är helt fel att föra den här dialogen via en insändare i en tidning.

Hur känns det att ha de ledande tränarna emot dig?

– Först vill jag poängtera att det inte är alla tränare som har skrivit under. Det finns flera tränare som har ringt till mig och blivit uppmanad att skriva på, men som inte har gjort det.

– Det Unibet gör är illegalt i Sverige och det pågår flera rättsliga processer. Just nu kan vi bara avvakta spelutredningen som staten ska presentera i december.

Hur tror du att det blir framöver? Faller spelmonopolet?

– Man kan inte säkert veta hur det blir innan förslaget har lagts. Den svenska modellen har fungerat bra tidigare och gör fortfarande. Men det kommer inte att bli någon spelfri marknad, det kan jag säga med säkerhet.

– Det är bara att titta på vad som har hänt med länder som Belgien, Holland, Tyskland och England. De har fallit offer för bookmakers som har opererat på en öppen marknad och deras ekonomi har raserat. Så tror jag inte att staten vill ha det i vårt land.

Hur känns det att sitta kvar som ordförande efter det här påhoppet?

– Jag tycker återigen att det är tråkigt att vi inte kan ha en egen dialog med tränarna. Men så länge jag har förtroende ifrån STC:s medlemmar sitter jag kvar, säger Patrik Sandin.

Michael Carlsson/Minimedia