Tre chanser i Svenskt Travderby

TRAV

Timo Nurmos jagar sin första derbyseger i Sverige.

På söndag kan drömmen bli verklighet.

Solvallatränaren har tre chanser: favoriten Sahara Dynamite, utmanaren Carmel och rysaren Gossip's King.

Träningsanläggningen Fituna är stängd för journalister och fotografer den här veckan, därför träffar vi Timo Nurmos i samband med onsdagens V64-tävlingar på Solvalla istället.

– Det är mycket som står på spel och jag vill att hästarna ska få lugn och ro, förklarar Timo Nurmos.

Han är lugn och samlad, men på något sätt känns det ändå som att han redan är väldigt fokuserad på söndagens storlopp på Jägersro.

Att vinna Svenskt Travderby har länge varit ett stort mål för finländaren, som har två derbysegrar hemma i Finland (Louise Laukko och Obelix Laukko).

– Jag har faktiskt även en seger som uppfödare och en som delägare, så jag har två eller fyra derbysegrar, det beror hur man vill räkna, säger Timo Nurmos.

Obesegrad i år

Sahara Dynamite är favorit i Svenskt Travderby. Fyraåringen vann bland annat svenskt Travkriterium i fjol och är obesegrad i år.

– Den här säsongen har bara handlat om derbyt. Nu är vi framme vid målet och jag kan inte vara annat än nöjd. Det har gått som på räls. Hästen känns även mycket bra efter kvalet och jag hoppas bara det fungerar även på söndag.

Sahara Dynamite fick ett bra startspår i finalen, spår tre.

– Han är mycket snabb, särskilt i första stegen. Han är jättesnabb ut, säger Timo Nurmos.

Travsäker och startsnabb

Även Carmel vann sitt försök och var den som drog vinstlotten i spårlottningen och fick välja spår ett.

– Alla mina hästar hade dåliga lägen i kvalen, men de löste uppgiften och man kan säga att de själva ordnat bra läge i finalen.

Kan Carmel utnyttja sitt innerspår?

– Han öppnade 1.08 första 500 när han vann V75 i Mantorp tidigare i år. Carmel hostade veckan före derbykvalet och normalt ska han gå framåt till finalen. Han är stark, snabb och travsäker. Jag tycker det här är en häst som har allt.

Timo Nurmos hästar har visat en hysterisk stallform på slutet. Därför var det kanske bara logiskt att även Gossip's King kvalade in i Svenskt Travderby.

– Han har utvecklats i vinter och känns mer färdig i kroppen nu. Han gick i mål med en del sparat och propparna kvar i öronen i kvalet.

Om du ska sammanfatta. Vilken av dina hästar har bäst vinstchans på söndag?

– Sahara Dynamite.

Lars-Ove Pettersson/Kanal75

ARTIKELN HANDLAR OM