Alexander Bard om att vinna Derbyt

”Det bästa som har hänt mig i livet”

Foto: Kanal75
TRAV

Alexander Bard är en stor travfantast och uppfödare.

Popstjärnan har satsat hårt och vet hur det känns att vinna Svenskt Travderby.

För fem år sedan vann hans stjärnhäst Tsar d’Inverne.

– Jag minns varenda sekund av loppet. Det var en fantastisk känsla och trav är det bästa som finns, säger han.

När Alexander Bard inte skriver låtar och spelar med BWO ägnar han mycket tid åt sin stora hobby. Travsport och hästuppfödning är hans stora passion sedan flera år tillbaka. Tillsammans med sin kompanjon Ulrich Bermsjö föder han upp hästar med kennelnamnen Amok och d’Inverne.

– Trav är det bästa som finns. Det är min favorithobby och just nu äger jag ett 25-tal hästar. Mest är det fölston och unghästar eftersom jag är uppfödare, säger Alexander Bard.

– Jag följer med travet så mycket jag kan via tv, internet och tidningar. Det blir också minst ett besök på Solvalla varje månad.

Firade med ”Foppa”

Låtskrivaren har fött upp flera stjärnor och V75-vinnare genom åren. Den mest framgångsrika är superhästen Tsar d’Inverne. Han såldes till Robert Bergh och Peter ”Foppa” Forsberg och sprang in åtta miljoner kronor.

För fem år sedan fick Alexander Bard uppleva sitt livs framgång inom travet. Tsar d’Inverne vann svenskt Travderby med 1,6 miljoner kronor i förstapris. I vinnarcirkeln efter loppet jublade Bard och ”Foppa” ikapp med sin stjärnhäst.

– Derbyt är det största och finaste lopp man kan vinna inom travet. Man får bara en chans att göra det. Den framgången är bland det bästa som har hänt mig i livet, säger Bard.

– Det var en helt fantastisk känsla och jag minns varenda sekund av loppet. Men jag var också övertygad om att Tsar d’Inverne skulle vinna. Han var bara bäst och såg finast ut av alla hästarna. Så det var mer en lättnadskänsla att han också vann.

Var det större än Melodifestivalen?

– Det går inte att jämföra eftersom det är två helt skilda saker. Det är väldigt stort var och ett på sitt sätt.

Använder gärna gula derbykavajen

Som traditionen bjuder får också alla ägare, tränare, kuskar och uppfödare en gul kavaj efter en derbyseger. Till skillnad från många andra använder Alexander Bard den mer än gärna.

– Varje gång jag öppnar garderoben och ser min gula kavaj påminns jag om derbysegern. Jag är väldigt stolt över den och använder kavajen ibland. Jag har den alltid på mig i samband med Derbyt och Elitloppet.

Är du på plats och tittar på årets Derby?

– Tyvärr kan jag inte det eftersom vi är ute och turnerar med BWO.

– Jag ska hålla på med musiken i några år till och sedan ska jag bli politiker innan jag fyller 50. Då tänker jag även ge mig in i travpolitiken för där finns en del att göra, säger Alexander Bard.

– Jag tror inte på spelmonopolet. Men däremot måste vi säkra pengar till sporten på något sätt. Ska utländska bolag vara med måste de också betala för det. Det är många hästägare, uppfödare och tränare som har det kämpigt. Det är oerhört viktigt att prispengarna ökar.

Till sist; vem vinner svenskt Travderby på söndag?

– Det är ett jäkligt bra lopp men Sahara Dynamite är hästen att slå. Han har imponerat på mig.

Michael Carlsson/Minimedia