”Jag drömmer om trav varje natt”

Foto: KANAL75
TRAV

Travlegendaren Sören Nordin dog under fredagsnatten 91 år gammal.

Trav365 gjorde för knappt två år sedan den sista stora intervjun med Sören Nordin som trots sin ålder var helt klar i huvudet.

– Jag drömmer om trav varje natt, berättade han då.

Artikeln är från den fjärde februari 2007.

Sören Nordin är sedan flera år tillbaka i Sverige och har fortfarande starka åsikter om allt som händer i travvärlden.

Allra argast är han över att dopningen inte får ett slut.

– Det har ju kommit fram nu på slutet att de är rätt hänsynslösa, de pumpar i dem från höger till vänster. Det är ju synd att alla inte torskar ordentligt så det blir ett slut på eländet!

Han kallas för den bästa travtränaren och kusken genom tiderna.

Sören Nordin, hans pappa och två bröder var en viktig del av svenskt trav från 30-talet och ända fram till tidigt 80-tal. Han var den första svensken som vann Prix d’Amérique. Det var 1950, och tävlingen hade bara två år på nacken. Tre år senare vann han Elitloppet. Svenskt Mästerskap vann han redan 1939, första året det kördes. Men sagan tog inte slut i och med att han slutade att tävla i Sverige. Sören Nordin flyttade till USA i början av 80-talet och fortsatte sin karriär som tränare och kusk i många år.

Det var sönerna som fick honom att flytta över Atlanten. Tio år senare fick de nog. Ett erbjudande från Italien gjorde att det bar tillbaka till Europa igen.

– Vår veterinär i USA sa till oss att som vi inte började dopa som alla andra så kunde vi inte ha någon chans att vinna några lopp. Men vi hade ju vunnit 43 världsrekord utan medicin! Men han skrämde oss så pass, och så hade en italiensk hästägare tjatat så mycket och fixat finkontrakt som vi inte kunde tacka nej till.

Nästan alla använde dopning

Mer eller mindre alla hästar i USA var dopade, menar Sören Nordin. Och han tror att det fortfarande är så.

– De får sprutor ända till fem-sex dagar innan starten. Här får man ju inte ge hästarna sprutor långt innan loppen. I Italien har det varit likadant, i Frankrike och Tyskland har det också varit mycket injektioner. Jag är nog rätt ensam om att ha vunnit mina 3 200 löp utan några sprutor, jag är rätt säker på det. Det har ju också kommit fram nu på slutet att de är rätt hänsynslösa, de pumpar i dem från höger till vänster. Det görs ju många gånger i god tid före, men ofta har de glömt karensen så de åker dit på dopningproven. Det är ju synd att alla inte torskar ordentligt så det blir ett slut på eländet!

Sedan slutet av 90-talet är han tillbaka i Sverige, och bor på ett äldreboende i Bålsta – inte långt från den plats där hans gamla gård Gillmarken låg en gång i tiden. Men han besöker aldrig platsen.

– Det är bara villor där nu. Vi sålde ju all mark där när vi flyttade till Amerika. Så det finns bara en stor gammal ek där man kan se vart vi hade en bana. Allt annat är borta, säger Sören Nordin.

Däremot följer han fortfarande med i vad som händer inom travet. En stor plasma-tv och en förstoringsapparat gör att han kan se travsändningar på tv och läsa travtidningar, trots att synen är nedsatt. Men spelar, det gör han inte.

– Nej, det har jag aldrig gjort. Med ett litet undantag: jag spelade två spänn någon gång ibland när jag var i 14-årsåldern. I Amerika blev det väl någon tio dollars sedel då och då under åren jag var där.

Saknar travet

Att han saknar att köra häst, det märks. Ett utslitet knä och en mängd operationer har satt stopp för det.

– Jag drömmer ju om det varje natt nästan. Jag skulle ha velat vara med även de här åren som jag har varit handikappad, säger Sören Nordin.

Han tycker inte att travet behöver förändras, och att utvecklingen av sporten sedan han började har varit fantastisk. Det som saknas är publiken på plats ute på banorna. Sören Nordin berättar att på 30- och 40-talen var det inte ovanligt med en publik på 10 000 varje kväll. Nu kan 2 000 besökare vara en ganska hög siffra.

– Det är en sorglig utveckling. Men det har ju sin förklaring i tv-sändningarna, de kan sitta hemma och följa med i loppen som de spelat på i kiosken bredvid där de bor, säger Sören Nordin.

– Vi har grubblat länge över hur man ska kunna locka ut folk på banorna. Det finns ingen lösning på det, vad vi har kommit fram till hittills i alla fall. Möjligen om man kunde få tillbaka möjligheten att låta folk få tillträde till stallbacken så att de får se hästarna på nära håll, men då är man ju rädd att någon ska sabotera för hästarna.

"Börja inte med trav!"

Trots hans stora passion för sporten, så låter rådet till de som vill börja med trav så här:

– Att de inte skulle börja med det! Det är så hårt, det är bara en liten procent som klarar sig ekonomiskt. Men de är så roade av att köra och träna hästar de här grabbarna och flickorna. Jag avrådde mina egna söner från det, å det bestämdaste. Men de tog sina studenter och sedan skulle de absolut köra hästar. Olle Goops son, Svanstedts son, Untersteiners son. Det går vidare i arv på många håll.

Det händer fortfarande att andra travtränare hör av sig till Sören Nordin för att fråga om råd och ta del av hans enorma erfarenhet.

– Det är inte lätt att hjälpa dem när man inte har hästen framför sig. Och det är inte många av de där amatörerna som kan beskriva hur hästen uppträder så man får en bild av hur den har ont och vart, det får man gissa sig till. Det är svårt att göra något de kan bli hjälpta av.

Sören Nordin fyller 90 år i år, men det märks inte. Han är helt klar, även om han ibland tappar namn eller glömmer vad han ska säga.

– Jag är så gaggad, men jag är ju 90 nu så det är väl delvis förlåtet. Jag blir så förbaskad på mig själv emellanåt för att jag inte kommer ihåg! Det är synd, för jag är vetgirig fortfarande och vill gärna vara med.

Sandra Jonsson/Minimedia

ARTIKELN HANDLAR OM