Amatören som utmanar proffsen

TRAV

Stig H och grabbarna får se upp!

En amatör från Gränna är segersugen inför Derbyt i eftermiddag.

– Jag tycker jag har en häst som kan vinna loppet, säger Jan Hellstedt som tränar Derbyfinalisten Derby Clipper.

Foto: KANAL75
Jan Hellstedt.

När Derbyt avgörs på söndag så domineras startlistan av proffstränare.

Men en glad amatör från Gränna vill sätta proffsen på plats.

Jan Hellstedt, 44, har Derby Clipper till start i Derbyfinalen, och Jan låter mycket uppåt angående sin häst.

– Hästen känns jättebra och han har tagit kvalet till Derbyt på ett bra sätt. Nu smyger vi och tränar honom lite lugnt. Han fick ett tufft lopp i kvalet och vi tar det som en genomkörare. Han går sina vanliga jobb men det är inga tuffare tester, säger Jan Hellstedt.

”Härlig fartfest”

Derby Clipper slutade tvåa i sitt försök till Derbyt. Han fick ett tufft lopp men höll mycket bra till ett andrapris. Tyvärr blev han en förlorare i lottningen och startar på söndag från spår 12 bakom bilen i Derbyfinalen.

– Alla hästar i finalen håller hög klass. Det är därför det är en fördel med att ha det spåret vi fick. Alla kan dra upp spurten och det finns tio riktigt bra hästar som kan vinna loppet och jag tycker jag har en häst som kan vinna loppet. Jag tror det blir en härlig fartfest.

Vad är Derby Clipper för typ av häst?

– Det är en otrolig individ. Håller han sig hel och inte går sönder så tror jag han kommer tillhöra Europaeliten i framtiden. Jag sa innan kvalet att jag skulle springa Derbydistansen (2 640 meter) själv om han inte kvalade in. Det var skönt att jag slapp springa, säger Jan Hellstedt.