Derbyhästarnas värde – 40 miljoner kronor

Foto: KANAL75
TRAV

Vad skulle du göra för 40 miljoner kronor?

Om du vill kan du köpa årets Derbyfält.

– Derbyhästarna har ett marknadsvärde på 40 miljoner kronor, säger Ulrika Lundberg som är generalsekreterare på Avelsföreningen.

I eftermiddag avgörs årets Derbyfinal.

De bästa fyraåringarna har kvalat in och nu återstår det att se vilken tränare och kusk som får dra på sig de gula kavajerna.

Enligt en sammanställning som Ulrika Lundberg, generalsekreterare på Avelsföreningen, och Robert Lindström, erfaren hästägare, gjort så är värdet på årets Derbyfält 40 miljoner kronor.

– Det är självklart att man inte exakt kan säga vad hästarnas värde är. Men det vi gjort är att vi tagit ut ett riktvärde och det blev 40 miljoner kronor, säger Ulrika

Hur räknar man ut hur mycket hästarna är värda?

– Man tittar på hur mycket de tjänat och sedan får man bedöma om de klarar sig i klassen de befinner sig i. Sedan får man kolla på vad marknadsvärdet är för just en sådan häst.

Derbyfavoriten Sahara Dynamite, hur mycket är han värd?

– I nuläget är han värd 8-9 miljoner kronor.

Om han skulle vinna Derbyt, hur mycket stiger hans värde med då?

– Sahara Dynamite har redan ett väldigt högt värde så det skulle inte stiga så mycket. Men skulle en häst som tjänat lite pengar gå och vinner finalen, ja då ökar värdet på den hästen väldigt mycket, säger Ulrika Lundberg.