Sören Nordin vann Derbyt elva gånger

Foto: KANAL75
TRAV

I dag avgörs Svenskt Travderby på Jägersro.

Ett lopp som bortgångne Sören Nordin lyckades vinna elva gånger.

Sören Nordin var lillebror i brödraskaran som kom att dominera svensk travsport i flera decennier. Gösta, Gunnar och Sören föddes i Forssa i Hälsingland som söner till Ernst Johan Nordin, som själv var en framgångsrik travtränare.

1950 segrade Sören Nordin i Prix d'Amerique med Scotch Fez och 1953 togs den första Elitloppssegern med Frances Bulwark. Sedan dugade storloppssegrarna och världsstjärnorna tätt. Sören Nordin var närmast oslagbar på travbanorna både i Sverige och ute i Europa. Den äldre travpubliken minns stjärnhästar som Frances Bulwark, Julienne, Smaragd, Wiretapper, Uffe Kejlstrup,

I helgen avgörs Svenskt Travderby – ett lopp som Sören Nordin vann elva gånger som tränare. Den sista segern togs 1980 med Mustard, en häst Sören förvandlade från notorisk galoppör till världsstjärna.

– Eftersom Mustard värmt alldeles strålande och verkade stark, skruvade jag upp tempot 1200 meter från mål och hade greppet redan 400 meter senare. Sedan var det ju inga problem även om jag som vanligt med hjärtat i halsgropen kunde konstatera att Mustard även denna gång skiftade till några gånger, sa Sören efter segern.

Flyttade till USA

Vid det laget var Sören Nordin 63 år gammal och många tyckte att han var mogen för pension. Då laddade Sören om, och flyttade till USA och startade upp en ny träningsverksamhet.

Framgångarna i USA lät inte vänta på sig. Tillsammans med sönerna Ulf och Jan tog stallet fram världsstjärnor som Baltic Speed, Brandy Hanover, Mr Drew, Ron B Hanover, Nealy Lobell, Sandy Bowl och Tarport Frenzy.

I början av 1990-talet, när Sören passerat 70-strecket, gick flyttlasset till Italien och ännu en nystart på karriären. Även där blev Sören framgångsrik och tog fram stjärnhästar som Ringmaster Bi och Zambesi Bi.

Efter återkomsten i Sverige i början av 2000-talet hjälpte Sören Nordin till i Stefan Melanders stall med att hitta nyckeln till besvärliga hästar. Han blev den förste svensken att väljas in i det nordiska Hall of Fame.