”Lycklig? Nej, jag är jättelycklig”

Foto: ATG-LIVE
Jorma Kontio och Timo Nurmos jublade efter segern.
TRAV

Det blev finskt jubel i det svenska Travderbyt!

Sahara Dynamite med Jorma Kontio vann finalen.

– Det är det absolut största jag vunnit som kusk, sa Jorma Kontio efter segern.

Sahara Dynamite var stor favorit på förhand.

Tränaren Timo Nurmos, även han från Finland, hade i över ett år haft siktet inställt på ett enda lopp – Derbyt.

Därför matchade Nurmos Sahara Dynamite mycket försiktigt i början av året och inför finalen hade hästen endast gjort fyra starter under 2008.

Ludde laddade

Sahara Dynamite startade från spår tre bakom bilen och på förhand var det många som trodde att spetsstriden skulle stå mellan de tre innersta spåren.

Men som så många gånger för hade Lutfi ”Ludde” Kolgjini ett ess i rockärmen och sände sin Lass Inspiration till spets från spår sex bakom bilen. Men Ludde ville direkt släppa till storfavoriten Sahara Dynamite. Jorma Kontio var med på noterna och sände fram sin häst mot ledningen och fick överta mycket enkelt. Första varvet passerades på långsamma 1.15,7.

Adielsson

När 1 500 meter återstod avancerade Erik Adielsson och Wellino Boko upp utvändigt ledande Sahara Dynamite. Jorma Kontio skärpte farten när varvet återstod och många av motståndarna hade stora problem att hänga med i det ursinniga tempot som sattes upp. När 300 meter återstod var det tre ekipage som sågs med segerchans.

I spets Sahara Dynamite med Wellino Boko utvändigt. Bakom dessa två smög Jörgen Sjunnesson med loppets enda sto Lie Detector. Men Lie Detector tappade även hon sista biten och det blev en tvåhästarsduell in mot mål.

Knapp seger

Erik Adielsson och Wellino Boko närmade sig kraftigt sista biten men Jorma Kontio och Sahara Dynamite höll undan och vann knappt men säkert.

Efter loppet var segerkusken Jorma Kontio strålande glad.

– Nu är jag väldigt lycklig. Det är det absolut största jag vunnit som kusk. Ludde öppnade fort först 100 metrarna och sen släppte han till mig. Wellino Boko kom nära till slut och det är en väldigt fin häst. Både min och Eriks häst var väldigt fina. Han har bara gjort fem starter i år och är en riktig topphäst. Nu är det direkt hem och sedan är det lunchtrav på Örebro imorgon, sa kusken Jorma Kontio i segercirkeln.

”Jag är inte lycklig nu, jag är jättelycklig”

Tränaren Timo Nurmos var även han mycket nöjd och glad.

– Efter Breeders Crown förra året så tog jag sikte mot Derbyt. Han har aldrig haft några skador. En förkylning i juli månad är det enda problemet han haft genom alla år. Det här är jättestort men det är nog större att vinna Kriteriet för det loppet går på min hemmabana Solvalla. Jag är inte lycklig nu, jag är jättelycklig, sa Timo Nurmos efter segern.

Segertiden för Sahara Dynamite blev 1.13,6 vilket är ett nytt svenskt rekord.