Dynamitgubben

Nurmos: Jag är stolt över att ha lyckats i Sverige

Foto: KANAL75
Timo Normos firar segern i Derbyt.
TRAV

För drygt fem år sedan började han som egen tränare i Sverige.

Han kunde inte prata svenska och hade inga svenska hästägare.

Idag är Timo Nurmos en av de största i svensk travsport.

Han har kvalat in tre hästar till derbyt med storfavoriten Sahara Dynamite i spetsen.

– Jag är stolt över att ha lyckats i Sverige, säger Nurmos.

Lågmäld, med glimten i ögat och en sjutusan till hästkarl. Det är vad som kännetecknar Timo Nurmos, 49.

Han har tidigare varit ett aktat namn i finsk travsport med flera storloppssegrar. Nurmos har bland annat vunnit det finska derbyt två gånger med Louise Laukko och Obelix Laukko. Trots fina framgångar lämnade han sitt hemland och sökte nya jaktmarker. Finländaren flyttade först till Halmstad och jobbade ihop med sin landsman Kari Lähdekorpi under en kort period. Men efter en tid ville han stå på egna ben igen. I januari 2002 fick han sin svenska tränarlicens och drog igång på Solvalla.

– Det var en kul utmaning. Jag hade under en längre tid funderat på att flytta till Sverige och försöka som tränare. Det gick visserligen bra i Finland men prispengarna är inte i samma nivå som här, förutom i de stora loppen.

– Jag provade att flytta hit själv först för att se om jag trivdes. Efter ett tag kom övriga familjen och nu har vi funnit oss väl tillrätta. Vi trivs bra allihopa, säger Timo Nurmos.

Kunde inte drömma om utvecklingen

Han och familjen bor i Tumba några mil söder om Stockholm. Inte så långt därifrån har han sin träningscamp Fituna som är en förstklassig anläggning. Han har 150 hästar i träning och det är hela tiden kölista till stall Nurmos. Det är stora kontraster mot vad det såg ut för fem år sedan. Då hade Timo bara ett fåtal hästar när han drog igång rörelsen.

– Jag hade inte en enda svensk hästägare när jag började i Sverige. Dessutom kunde jag inte prata svenska. Så det var ganska jobbigt. Först att flytta till ett annat land, sedan att lära sig språket och därefter att slå sig fram som travtränare. Det har varit mycket arbete men jag har alltid gillat utmaningar, säger han.

– När jag var tränare i Finland hade jag 25 hästar på min gård i Torneå. Då kunde jag inte ens drömma om den här utvecklingen som har varit.

Explosiva framgångar

De senaste åren har framgångarna exploderat för Timo Nurmos. Han har visat att han både är en skicklig unghästtränare och att han kan förvandla äldre hästar till stjärnor. Finländaren har en mycket bred repertoar i sitt kunnande. För två år sedan vann han både Kriteriet (Marquis du Pommeau) och Svenskt TravOaks (Early Southwind). Han har vunnit Stochampionatet med Vala Boko och hade två hästar med i fjolårets derby. Därtill har han vunnit flera andra storlopp och leder tränarligan när det gäller V75-segrar. Stall Nurmos har tagit dubbelsegrar två veckor i rad på V75 och visat upp strålande förvandlingsnummer i B.B.S.Bigtrade och Dude Kemp.

– Hästarna går mycket bra just nu och stallet har fin form. Jag är ändå lite överraskad över att vi leder V75-ligan med tanke på att det mest är unghästar i stallet.

– Materialet har blivit bättre för varje år och vi har väldigt fint härstammade hästar just nu. Det känns jättekul att få jobba med så högklassiga hästar. Roligast är att börja med en unghäst från noll och kunna ta den hela vägen fram till årgångsloppen.

– Jag älskar att träna hästar, det är det bästa jag vet. Näst bäst är att träna mig själv och bada bastu. Jag springer flera kvällar i veckan och det är en härlig avkoppling, säger Nurmos som bland annat har sprungit Stockholm Marathon.

Enbart matchats för derbyt

Det är alltså unghästsidan som ligger Nurmos varmast om hjärtat. Något som framgångarna det senaste året också tyder på. Redan i fjol visade Sahara Dynamite att han var kullens kung och vann bland annat Kriteriet. I år är stjärnhästen obesegrad i fyra starter. Han har imponerat stort och hela tiden matchats mot ett lopp – derbyt.

– Vi bestämde tidigt att matcha honom mot derbyt. Därför var det aldrig aktuellt med Kungapokalen eller Sprintermästaren. Dessa lopp stod vi medvetet över, säger Nurmos.

– Jag hoppas och tror att vi har prickat in toppformen. Han var jäkligt fin i kvalet och hade gott om krafter kvar i mål. Enligt Jorma så pullade hästen ifrån de andra över upploppet.

Är Sahara Dynamite den bästa häst du har tränat?

– Det kan han vara. Men Louise Laukko var också riktigt bra och utvecklades till en internationell stjärna.

– Jag har i alla fall inte haft någon unghäst som är så komplett som Sahara Dynamite. Han har inga svagheter utan är stark och tål att gå den tunga vägen. Dessutom är han väldigt startsnabb och travsäker, vilket betyder oerhört mycket.

Stig H nobbade

Årets derbyfavorit kunde dock ha varit hos en annan tränare. För drygt två år sedan provkörde Stig H Johansson hästen – men nobbade köp.

Istället kom Sahara Dynamite till Timo Nurmos. Där har han utvecklats till en riktig superhäst.

– Han var lite barnslig i början och visste inte vilken fart han skulle hålla i träningen. Ibland sprang han för fort och ibland för sakta. Men det brukar vara bäst när hästarna inte är perfekta direkt. Det är alltid bättre om det finns saker att slipa på.

FAKTA

Timo Nurmos svarar

Är Solvalla Sveriges bästa bana?

– Det är världens bästa bana. Här finns många duktiga tränare och den hårdaste konkurrensen.

Vilken tränarkollega respekterar du mest?

– Stig H. Man behöver inte säga så mycket mer. Det är bara att titta på hans fantastiska resultat under många år. Sedan är Stig H litegrann som jag är, lite tystlåten och säger inte så mycket. Han låter resultaten tala. Det är så många andra som bara gillar att snacka.

Vad tror du om årets derby?

– Det är ett mycket fint lopp med flera stjärnor. Men Sahara Dynamite har inte förlorat i år och jag måste tro på honom. Han känns riktigt fin och jag hoppas att det går bra på söndag.

Timo Nurmos största unghästframgångar:

Två segrar i finskt travderby genom Louise Laukko och Obelix Laukko.

Svenskt Travkriterium 2006 Marquis du Pommeau.

Svenskt TravOaks 2006 Early Southwind. (Vala Boko tvåa).

Stochampionatet 2007 Vala Boko.

Svenskt Travkriterium 2007 Sahara Dynamite.

Breeders Crown 2007 Sahara Dynamite.

E3-final 2007 Staro Azazell.

Breeders Crown 2006 Vala Boko.

Michael Carlsson