Hemligheten bakom Svanstedts succé

Foto: MINIMEDIA
De flesta av hästarna hos Åke Svanstedt tränas med intervallträning.
TRAV

20 hästar dundrar fram i en klunga längs med sandbanan på Åke Svanstedts gård på Bjertorp i Kvänum.

Åke Svanstedts träningsfilosofi är enligt honom själv ganska enkel.

– Många tror att man har en hemlighet med träningen, men jag tror att det bara är så att hästarna trivs, säger han.

En stor klunga med hästar springer fram längs med den 900 meter långa sandbanan på Bjertorp. Marken vibrerar av hovarna som sätts ner i marken. Längst fram i fältet ligger chefen Åke Svanstedt och visar vägen.

Redan klockan klockan sju på morgon var Åke Svanstedt på plats för att börja dagens arbete.

Han och hustrun Margareta bor i ett hus intill gården och har nära till jobbet.

– När jag kommer till stallet går jag runt till alla hästar och går igenom alla med deras skötare. Jag måste hålla koll på dem och gå igenom alla. Jag känner igen alla hästar och vet vad de heter. Är det inte trav kan jag även gå runt på eftermiddagen till stallarna, säger han.

Tränas i intervaller

Två gånger i veckan går de flesta hästarna intervallträning längs med en sandbana vid gården. I varje stall finns en tavla där det står hur varje häst ska tränas.

Nu har Svanstedt omkring 180 hästar i träning och 20 hästskötare som tar hand om dem.

Innan intervallträningen värms hästarna i en halvtimme och Åke Svanstedt får en chans att kolla hur hästarna ser ut.

– Vi värmer dem på en skogsslinga som vi joggar runt. När vi är ute och värmer passerar jag alla hästarna för att se om de är stela eller mjuka, säger han.

Han berättar att alla hästar tränas i princip på samma sätt.

– 75 eller 80 procent av hästarna tränas så här. Sedan är det några hästar som ridtränas. När hästarna intervalltränas kan jag ha koll på dem, men om de ridtränas kan jag inte ha koll på samma sätt.

Ingen pulsmätare

Enligt honom tror många att han har någon hemlighet med sin träning som gör att hästarna kommer i form och presterar bra i loppen.

– Det är väldigt enkelt. Vi använder oss inte av pulsmätare när vi kör, men vi kan kolla pulsen när vi kommer hem. En del av skötarna gör det för att se om hästarna är sjuka, men det är inget måste. Man kan kolla återhämtningspulsen för att se om hästen är sjuk. Men vi går mer på känsla, säger han.

Gården är uppdelad i flera mindre stall och i varje stall ryms sju hästar. Ofta har skötarna sina hästar i ett och samma stall.

– Vi har sju hästar i varje stall och det är stor skillnad mot för att ha 30 hästar i ett stall. Då blir det stressigt. Folk tror att det ska vara stressigt för att vi har så många hästar, men så är det inte. Det är lugnt här och hästarna får gå ute varje dag.

Hästarna trivs

Han menar att det kan vara så enkelt att hans gård är en bra miljö för hästarna.

– Vi har kanske bra foder och så är det kanske så att hästarna trivs här. Det är aldrig stressigt. Jag tror inte att hästskötarna upplever det som stressigt heller. Om hästarna trivs tillgodoser de sig träningen bättre. Hästens välmående har stor betydelse, säger han.

Att träna som Åke Svanstedt gör och köra omkring 20 hästar samtidigt i en stor klunga är det inte så många travtränare som gör.

– Det är inte så vanligt. Men det gör att jag har koll och man skulle inte kunna träna så här många hästar om man körde dem två och två. Jag har märkt att många hästar har förbättrats när de kommit hit. Innan var de kanske lite nervösa i loppen. Men de har lugnat ner sig när de får träna köra med 20 hästar, säger han.

Men det finns undantag och en del hästar som han har i träning klarar inte av att köra tillsammans med så många andra hästar.

– En del blir stressade och de hästarna får träna ensamma istället, säger han.

På gården har de även en rundbana där man kan köra snabbjobb med hästarna.

– Men det är inte så ofta vi använder den. Oftast är det unghästarna som körs där. Vi kör aldrig inne på Axevallas bana. När vi kör premie med tvååringarna är det första gången som de är inne på banan. Men det går bra, säger han.

FAKTA

Åke Svanstedt

Trav365 möter en av Sveriges största travtränare.

I tre artiklar kommer vi berätta travtränaren som kör in allra mest pengar i Sverige just nu.

I år har Svanstedt kört in över 21 miljoner kronor på 956 starter.

Det här året har han kommit etta, tvåa och trea i Olympiatravet med Torvald Palema, Adams Hall och Finders Keepers.

I maj vann han guldfinalen på Solvalla med Finders Keepers som därmed kvalade in till Elitloppet.

Vann Årjängs Stora Pris med Finders Keepers i juli.

I augusti slog han till och vann Jubileumspokalen med Finders Keepers.

ARTIKELN HANDLAR OM