Dramatik på Årjäng – häst föll i backen

Foto: ATG-LIVE
Här väcker de hästen till liv.
TRAV

Kallblodet Moshus Gutten föll livlös till backen efter provstarten.

Det såg länge mycket dramatiskt ut – men hästen repade sig och kunde gå av banan.

– Det kan bli så när de ligger på lite, då kan de kväva sig, sa Fredrik C Widman i ATG-live.

Det norska kallblodet Moshus Gutten var en av de mest betrodda i V4-1 i dag på Årjängstravet. Hästen har haft ett framgångsrikt år och har sprungit in mycket pengar i Norge. Men hästen har gästat Sverige en gång tidigare i år – den starten slutade med seger.

Slutade i dramatik

I dag var Moshus Gutten och kusken Johan Ole Östre ute efter den andra segern på svensk mark, men det hela slutade i dramatik för andrahandsfavoriten i loppet. Efter den första provstarten föll Moshus Gutten livlös till marken och blev liggande. Ett tiotal personer samlades kring hästen och försökte få den till liv igen.

– Det ser inte roligt ut. Men jag kan se att han andas i alla fall, sa Fredrik C Widman och fortsatte:

– Det kan bli så när de ligger på, då kan de tappa luften. Om man då är lite orutinerad som kusk kan man hålla igen lite för mycket och då kan hästarna kväva sig.

Repade sig

Moshus Gutten repade sig efter några dramatiska minuter. En funktionär som stod vid hästen väckte denna med lätta sparkar. Då reste sig Moshus Gutten och kunde ta sig av banan på egna ben.

– Veterinär har gått igenom hästen efter loppet och kan inte hitta några synliga fel. Hästen började blöda näsblod men kunde ta sig av banan själv. Man puttade till hästen med foten för att se hur den reagerade, om den levde eller inte, säger banans sportchef Göran Axelson.

Vann loppet gjorde favoriten Stjerne Faksa.

Se bildspelet från de dramatiska minuterna på Årjängstravet.

ARTIKELN HANDLAR OM