Hamburgerkungen mot nya triumfer

Foto: Kanal75
Stellan Marklund,tv, tillsammans med Vourrek Sund efter V75-segern på Bergsåker.
TRAV

Hans hamburgare har konkurrerat ut McDonald´s, han har tränat fram miljonärskor och kört Maharajahs mamma. På lördag jagar Stellan Marklunds häst Vourrek Sund nya mål, när V75 avgörs på hemmabanan Skellefteå.

Vourrek Sund är det stora hemmahoppet, när V75 avgörs på Skelleftetravet. Då många andra hemmaekipage i stort sett jagar matlappar, så hoppas många hemmafans på den Anders Stenman-tränade hästen i V75-6.

Ägaren Stellan Marklund känner dock ingen press eller nervositet.

– Jag är lagomt laddad. Jag vet hur svårt det är att vinna på V75 och jag har varit med om för mycket för att bli nervös.

Hamburgerkung i Skellefteå

För ungefär 30 år sedan drog Stellan igån Frasses Hamburgare i Skellefteå. Att han har lyckats att fresta skellefteborna råder det inga tvivel om.

Till och med snabbmatsjätten McDonald´s har fått retirera i den hårda konkurrensen i norra västerbotten.

– Det käns som hundra år sedan vi drog igång Frasses, men jag kämpar fortfarande och har hästarna som en rolig hobby på sidan av jobbet menar Skellefteås hamburgerkung.

Karamell Hornline är bästa hästen

När det gäller travhästarna har han även där nått en del framgångar. Den mest framgångsrika hästen hittills är Karamell Hornline som Stellan tränade i början av karriären och som tjänade en dryg miljon innan hon hastigt gick bort.

– Hon dog i hagen hos Lasse Lindberg, där hon var i träning. Hon skulle ha startat i ett V75-lopp på Gävle samma vecka och var favorittippad. Karamell Hornline hade mycket outrättat på tävlingsbanorna, berättar Stellan.

Körde Maharajahs mamma

När Stellan tränade hästarna själv, var det på amatörbasis och han hade då ett nära samarbete med Skellefteå AIK:s gamle hockeyhjälte Christer Johansson.

– Christer tränade Chili Khan, som ju är mamma till självaste Maharajah, så henna har jag kört en hel del. Det känns kul att hon har lämnat en sådan kanon berättar Stellan.

Numera tränar han inga hästar själv, men är ofta ute i stallet hos Anders Stenman och kör häst.

– Det finns inget härligare än att köra en häst som är hel, frisk och i toppform. Jag brukar åka ut till Anders och kolla upp att hästarna är i ordning inför de viktiga starterna, skojar Stellan.

Gällande segerchanserna för sin nuvarande stjärnhäst Vourrek Sund så ligger dock Stellan lågt, trots att hästen redan vunnit ett V75-lopp i år:

– Det var i en lägre klass och sedan dess har hästen varit opererad. Dessutom tycker jag att spåret vi fick, är för långt ut bakom bilen för att jag ska kunna tro på seger.

Anders Stenman optimistisk

Om ägaren ligger lågt, så är i alla fall tränaren Anders Stenman optimistisk inför V75-6:

– Vourrek Sund har gjort två fullt godkända lopp efter ett längre uppehåll och ska vara kraftigt uppåt i form. Alla snackar om att Åke Lindbloms häst Nightbreed ska ta ledningen, men jag kan lova att lille Lindblom ska få gasa ordentligt om han ska hålla ut min häst.

Sedan får vi se om kusken väljer att släppa ledningen eller inte, men hur som helst så känner jag mig aldrig slagen med den här hästen.

Till lördagens start sätter vi på ett norskt huvudlag för första gången och jag tycker att Vourrek Sund ska streckas av alla seriösa V75-spelare, avslutar Anders Stenman.

Anton Lundqvist/Kanal75