”Häftigaste kicken är accelerationen”

Foto: Kanal75
TRAV

Galopp är hästsportens formel 1.

På söndag blir det extra drag när Täbys stortävlingar kryddas med en jackpot på V65.

– Det finns inte en enda bil som skulle hänga med när en galopphäst accelererar i starten, säger stjärnjockeyn Per-Anders Gråberg.

I dag är det årets sista stora galoppfest på Täby med Stockholm Cup och Täby Open sprint som russinet i kakan.

Söndagens V65 spel avgörs Täby och en ensam vinnare kan plocka hem sex miljoner kronor.

Per-Anders Gråberg rider samtliga sex V65-lopp och vi bad honom att gå igenom spelomgången i samband med lunchtävlingarna på Täby på torsdagen.

Den fartälskande 34-åringen har vunnit över 570 segrar i karriären och ridigt in över 40 miljoner kronor åt hästägarna.

Och han älskar sin sport.

– Det finns ingen skönare känsla än när du sitter på 500 kilo muskler som jobbar på högvarv och du har full kontroll. Allra häftigaste kicken är accelerationen i starten. På bara tre, fyra, fem steg når de toppfart, från stillastående till 60, 65 kilometer í timmen. Det finns inte en enda bil som skulle hänga med när en galopphäst accelererar i starten.

Inte någon bil?

– Nej, i alla fall inte på dirttrack eller gräs, säger P-A och skrattar.

Startsnabb jockey

Per-Anders Gråberg anser själv att han är en av landets snabbaste jockeys från start.

– Det är viktigt att hitta rätt position i löpen. Är jag snabbast i väg kan jag sedan välja taktik.

När det gäller söndagens V65-lopp säger Per-Anders Gråberg så här:

– I V65-1 rider jag Peggy Sue som är ett väldigt fint sto. Hon har egentligen gjort allting rätt så här långt. Tyvärr tror jag att vi springer på en överman, fast det är ett sto, i Cherokees Smoke som jag kan tänka mig är dagens första spik. Hon har startat två gånger och vunnit jättelätt båda gångerna med hästägarnas dotter, som är lärling, i sadeln. Nu är det Fredrik Johansson upp och det blir inte bättre än så... Jag har svårt att se den förlora. Men bakom ska min absolut räknas.

– I V65-2 tror jag att Novasky är hästen att slå. Hon har haft stabilast form av hästarna i det här löpet. Hon var ute över 2400 meter senast och det är normalt lite för långt för henne, 1950 meter passar henne bättre. Själv rider jag Will Be som är ett jättefint sto. Senast var banan för mjuk för henne och hon blev av med sitt bästa vapen, speeden. Kan jag spara speeden den här gången kan det räcka en bit.

– I V65-3 står Tertio Bloom med överlägset högt handicaptal och blir storfavorit sen han var tvåa i svenskt Derby senast. På pappret höjer han sig över de andra. Bakom ser det väldigt öppet ut. Jag rider Mikado som jag tyvärr valde bort senast i Breeders' Trophy Classic. Han gick ett kanonlöp, fick en för bra start, gick i täten och gav sig ändå inte förrän sista meterna. Han föll verkligen med flaggan i topp. Lyckas jag få honom att slappna av är han ett triobud.

– I V65-4 har jag min bästa chans tillsammans med Maybach. Senast var han ute i ett vanligt guldlöp och lekte hem det på ett väldigt lätt sätt. Självförtroendet är på topp och hästen mår kanon. Att säga att det är en spik är kanske att ta i, men det är i alla fall en väldigt, väldigt bra chans. Eldfote och Quilboquet ser svårast ut emot.

Vidöppet i Täby Open Sprint

V65-5 är Täby Open sprint med 550 000 kronor till vinnaren.

– Loppet ser helt vidöppet ut och jag kan inte sätta någon framför någon annan. Ska jag lyfta fram någon så visade Tamburello att han klarar mjuk bana senast. Själv rider jag King Quantas som hunnit bli tio år och han har inte fått till det i år. Det är en häst som går även om det blir potatisåker och han kan kanske tjäna en bra peng.

V65-6 är Stockholm Cup med 600 000 kronor till vinnaren där Appel Au Maitre jagar andra raka segern efter uppvisningen i fjol.

– Det ser ut som ganska stor fördel för Appel Au Maitre i år eftersom banan blir åt det tyngre hållet. Vi vet att han klarar tung bana och står 2 400 meter utan problem. Vi vet också att 2 400 meter är i längsta laget för förste utmanaren Peas And Carrots och blir det också lite tyngre bana blir det ytterligare lite för långt för honom. Jag gissar att Appel Au Maitre drar längsta strået, han har mer styrka i kroppen. Min egen ritt Capto är en fin argentiskt häst som vi fick hem till stallet i vintras. Han har gjort allt rätt när han fått fria löpningar. Nu kliver han upp i klass, men kan jag kan jag få fronten helt ensam säljer han sig dyrt. Jag tror inte han kan vinna, men hoppas...

Lars-Ove Pettersson/Kanal75